VUČIĆ ODBRUSIO DUŠMANIMA: Gađajte i vređajte, ali Srbiju ostavite na miru!
Foto: Dragana Udovičić

Premijer se oglasio povodom zaoštrene situacije u regionu

VUČIĆ ODBRUSIO DUŠMANIMA: Gađajte i vređajte, ali Srbiju ostavite na miru!

Politika -

Uprkos provokacijama iz komšiluka, Vučić poručuje da naša država na njih neće odgovarati i da će njena politika u budućnosti biti suzdržana

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je da će politika Srbije i u budućnosti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja i politika ćutanja, uprkos stalnim provokacijama iz susednih država. On je istakao da su vitalni interes Srbije i srpskog naroda stabilnost i mir.Vučić se juče sastao s ambasadorima akreditovanim u Beogradu povodom zaoštrene situacije u regionu, nakon čega se obratio javnosti. On je ocenio da je za Srbijom jedna od najtežih sedmica i da je prećutao najteže uvrede na račun Srbije, kao što je izjava da su „Srbi šaka jada“, ne zato što se lično nečega plaši, već kako ne bi uvredio hrvatsku državu i narod.

Ko je koga napao- Prećutaću i danas, ne zbog toga što se lično plašim ili što mi to ne bi donelo neke poene. Prihvatiću da izgubim sve poene, jer na tako nešto ne možete da odgovorite a da ne uvredite druge ljude. Neću da uvredim hrvatsku državu i narod, pa ni one koji nas ubeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje. Neću ni one koji idu dotle da kažu da sam sam sebe napao. Neka govori ko šta želi - kazao je on.Podsetimo, u nedelji za nama obustavljena je istraga protiv glavnoosumnjičenog za napad na Vučića u Srebrenici, potpredsednik SDA Sadik Ahmetović tim povodom izjavio je da je on u Srebrenici napao sam sebe, a lider hrvatskog SDP Zoran Milanović je u više navrata izvređao Srbiju, premijera i predsednika.Nema veze s izborima- Naša politika u budućnosti će biti politika ćutanja, neodgovaranja, neogovaranja, sa čime se ministar Dačić nije u potpunosti složio - rekao je Vučić i dodao da se plaši ukoliko bude morao da se bavi nekim drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak.Ocenio je i da je netačno da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i BiH.- To nema nikakve veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje - rekao je Vučić.On je primetio da bi bilo još gore da imaju veze sa izborima, jer bi to govorilo loše o tim društvima.- Kod nas na izborima tema nisu bile Hrvatska i Bosna. Neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću. Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi. Samo ostavite Srbiju na miru da možemo da se bavimo svojim poslom, za nas je budućnost važnija od prošlosti. Želim da kažem svima koji bi me s pravom kritikovali zbog neodgovaranja na provokacije da to činimo ne jer smo slabi već zato što umemo da gledamo u budućnost. S ponosom kažem da se ne plašimo rada. Radićemo sve da u budućnosti popločamo put boljim odnosima - rekao je on.Vučić je rekao da se ničim nije osramotio u Srebrenici.- Nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sam s više kamenja i cipelom. Dva puta sam udaren nogom i rukom. Nisam zakukao i nisam glavu spustio, jer sam se pomirio u jednom trenutku. Mislio sam da je kraj. Rekao sam: Ne smeš da osramotiš Srbiju i srpski narod, digni glavu i prođi - rekao je premijer.Saslušati sve u RSNa pitanje o referendumu u RS, Vučić je kazao da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži njegovu zabranu.- Želećemo da čujemo stav svih srpskih predstavnika i ja ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe - kazao je on.

O nemirima u Novom PazaruVIŠE BOLI „ZAKOLJI SRBINA“ NEGO „VUČIĆU, PEDERU“Povodom incidenata u Novom Pazaru, Vučić je poručio da neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut.- Zabolelo me to što su najtiše vikali „Vučiću, pederu“. Mnogo glasnije su vikali „Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“ i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali „Ubij, zakolji da Turčin ne postoji“. To mora da se zaustavi - podvukao je Vučić.

Šta je šef diplomatije hteoDAČIĆ TRAŽIO DA OŠTRO UZVRATIMOPremijer je rekao da se šef diplomatije Ivica Dačić nije u potpunosti složio s njegovim pristupom. Kako Kurir saznaje, Dačić je tražio da se komšijama oštro odgovori.- Dačić je hteo oštro, da se skrene pažnja da EU ćuti, da se teško mogu ignorisati postupci i izjave - kaže izvor našeg lista iz Nemanjine 11.On dodaje da će Dačić poštovati odluku premijera iako smatra da stvar treba rešiti drugačije.

Tužilaštvo BiHDVA PREDMETA O NAPADU NA VUČIĆATužilaštvo BiH saopštilo je juče da postoje dva predmeta koja se odnose na napad na premijera Srbije u julu prošle godine, tokom komemoracije u Potočarima. U saopštenju se navodi da je zbog nepostojanja dokaza obustavljena istraga protiv dve osobe, kao i da je u tužilaštvu aktivan drugi predmet koji se odnosi na napad na premijera Srbije i na kojem se intenzivno radi.

Kontra Vulin odgovorio AhmetovićuOD GLUPOSTI DO POKUŠAJA UBISTVA KRATAK JE PUTPošto je Sadik Ahmetović, potpredsednik SDA, rekao da nema šta da komentariše izjave Aleksandra Vulina jer je on zadužen da lupa gluposti u Vladi Srbije, ministar za rad mu je odgovorio da niko ne priča veće gluposti od njega.- Veću glupost od one da je Vučić napao sam sebe je teško smisliti, a još teže reći. Da postoji takmičenje u gluposti, ovo bi bila prva nagrada. Nevolja je ne što Ahmetović priča gluposti, već što bošnjačka politika podržava to što on priča. A od gluposti do pokušaja ubistva je kratak put, kao što je dokazano u Srebrenici pre godinu dana - kazao je Vulin za Kurir.

Podsetimo, pošto su ministri za rad i spoljnih poslova Vulin i Ivica Dačić rekli da iza napada na Vučića stoje bošnjački političari u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track