VUČIĆ POSLE SASTANKA SA BAJDENOM: Bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji
Foto: Marina Lopičić

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA BAJDENOM: Bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, u četiri oka.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da očekuje značajnu podršku SAD u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, bez čega nema boljeg života za građane i ekonomskog napretka.

"Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo ušli svi u haos i moramo da posvetimo više energije očuvanju mira i stabilizaciji i zahvaljujem Bajdenu na podršci", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima sa potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom.

Najveću pažnju tokom sastanka koji je održan u četiri oka je održavanje mira u regionu.

"Zahvaljujem se Bajdenu i sigurno smo da SAD žele stabilan i miran zapadni Balkan", istakao je Vučić i dodao da je obavestio potpredsednika SAD da ćemo za mesec dana ugostiti Edija Ramu i albanske biznismene.

Dočekan je po starom srpskom običaju solju i hlebom, kojim se poslužila i njegova supruga. Bajdena je na crvenom tepihu dočekao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat sa porodicom, posle čega su Bajdenovi seli u crnu limuzinu.

Bajden: Poštujemo vaše liderstvo

"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", istakao je Bajden.

On je dodao da je od suštinske važnosti da ceo region bude ujedinjen i miran.

"Srbija mora da bude demokratski deo EU. Mi radimo na promenama tih okolonosti i da ih pretvorimo u realnost. Srbija je uspešno i ima svoje liderstvo i to je od ključne važnosti", dodao je potpredsednik SAD.

Bajden je naveo da neke stvari u zajedničkoj istoriji Srbije i SAD nisu bile dobre, ali da je otvoreno novo poglavlje.

"Neki momenti su bili bolni, ali naši odnosi su zasnovani na obostranom poštovanju. Srećan sam da smo otvorili novo poglavlje. Danas smo razgovarali o važnosti kretanja napred, razgovora u Briselu između Srbije i Kosova, nema tu ništa jednostavno. Ima tu jako puno stvari koje treba prevazići. Biće potrebno puno truda i političke volje", dodao je potpredsednik SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja