VUČIĆ: Postigli smo dobre sporazume za Srbiju i srpski narod
Foto: Nemanja Pančić

Dijalog u Briselu

VUČIĆ: Postigli smo dobre sporazume za Srbiju i srpski narod

Politika -
Ono na čemu smo mi insistirali je ostvareno, ostali smo istrajni. Biće naravno još mnogo muka u pregovorima oko Statuta ZSO, ali danas je ovim patrafiranjem utemeljn i utaban put za stvaranje Zajednice, koja će imati svog predsednika i potpredsednika, Skupštiunu i Savet, grb i zastavu, rekao je Vučić

BRISEL - Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u utorak da su četiri sporazuma postignuta u Briselu dobra za Srbiju i srpski narod i da je izdejstvovano sve ono na čemu je srpska delegacija insistirala.

On je novinarima rekao da je pre svega zadovoljan činjenicom da se formira Zajednica srpskih opština i naglasio da se u sporazumu pominje Zakon o državnim službenicima (čemu se Priština protivila).

"Dobre sporazume smo za narod postigli. Ono na čemu smo mi insistirali je ostvareno, ostali smo istrajni. Biće naravno još mnogo muka u pregovorima oko Statuta ZSO, ali danas je ovim patrafiranjem utemeljn i utaban put za stvaranje Zajednice, koja će imati svog predsednika i potpredsednika, Skupštiunu i Savet, grb i zastavu", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da je parafiranjem četiri sporazuma u Briselu širom otvoren put otvaranju poglavlja i bržem pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. "Mi smo zadovoljni, parafirali smo sva četiri sporazuma.

Mislim da, u skladu sa datim okvirima, nosimo dobre vesti našem narodu na KiM i dobre vesti za sve građne Srbije. Čestitam našem narodu na KiM", kazao je Vučić.

Govoreći o pojedinačnim sporazumima, premijer je naveo da se, kada je reč o energetici, dve strane nisu saglasile čija će biti imovina na severu KiM, ali da je dogovoreno da EPS formira dve ćerke kompanije za snabdevanje i trgovinu.

"To će biti naše komapnije, a oko drugih stvari nismo uspeli da postignemo dogovor", rekao je Vučić. Što se tiče telekomunikacija, dodao je on, po prvi put imaćemo ustanovljen Telekom sa licencom i dozovolom da rad na teritoriji KiM, koju priznaje ceo svet.

"Naši ljudi kada zovu centralnu Srbiju s Kosova i obrnuto ništa neće morati više da plaćaju niti da okreću ne znam kakve pozivne brojeve. Oni neće biti obeleženi kao ne znam kakva država, već geografsko područuje - kao Kosovo, ali sa zvezdicom i fusnotom, u skladu sa Ustavom i zakonima RS", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track