VUČIĆ: Postigli smo sporazum sa MMF, naš plan podržaće ceo svet
Foto: Zorana Jevtić

Istorijski dan za Srbiju

VUČIĆ: Postigli smo sporazum sa MMF, naš plan podržaće ceo svet

Politika -
Premijer je rekao da je tema razgovora sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom bilo sprovođenje ozbiljnih reformi u Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon godina nediscipline i neuspeha Srbija postigla sporazum sa MMF.

Prema njegovim rečima, zbog toga je ovo važan dan za našu zemlju jer je donet ekonomski plan koji će podržati ceo svet. Bez tog ekonomskog plana naše političke deklaracije ne bi značile ništa, rekao je Vučić nakon razgovora sa komesarom Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Hohanesom Hanom.

Delegacija MMF (Foto: Beta)
Delegacija MMF (Foto: Beta)

Premijer je rekao da je važna tema njihovih razgovora bila sprovođenje ozbiljnih reforma u Srbiji.

"Mi želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će da traži da dostigne zemlje EU, već zemlja koja će da zarađuje i obezbeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vreme", rekao je premijer i podsetio da MMF konstatuje da će to biti 2017, ali je ponovio da on misli da će to biti 2016.

http://www.youtube.com/watch?v=wrjiasf_caU

Danas u 14 časova ministar finansija Dušan Vujović, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće zajedničku konferenciju za novinare povodom završetka razgovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om.

Konferenciji, u zgradi Vlade Srbije, prisustvovaće šef Misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova i stalni predstavnik te institucije u Beogradu Daeheng Kim. Prema najavama, očekuje se da će sa MMF-om biti postignut aranžman iz predostrožnosti, jer je Srbija dovoljno likvidna, te joj kredit nije potreban.

Razgovori sa Misijom MMF iz Vašingtona, sa Murgasovom na čelu, zvanično su počeli 4. novembra i trajali su dve nedelje. Misija MMF-a je pre toga poslednji put bila u zvaničnoj poseti Srbiji od 26. februara do 13. marta ove godine. Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track