(VIDEO) VUČIĆ: Povećaćemo i plate i penzije!
Foto: Zorana Jevtić

Obraćanje premijera iz Vlade Srbije

(VIDEO) VUČIĆ: Povećaćemo i plate i penzije!

Politika -
Premijer je rekao i da je bilo predviđeno da budžetski deficit u aprilu iznosi 17,5 milijardi, danas imamo suficit od 3,5 milijardi
1 / 3 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - Budžetski deficit Srbije poslednjeg dana aprila iznosi maksimalno 21,5 milijardi dinara, iako je bilo predviđeno da on iznosi 71 milijardu, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić.

Takav deficit Srbija nije imala u poslednjih deset godina, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. "Predvideli smo da budžetski deficit u aprilu iznosi 17,5 milijardi, a mi danas imamo suficit od 3,5 milijarde", istakao je premijer. "Realno je da nemamo nikakav minus u kasi u aprilu", dodao je Vučić i dodao da bi u najlošijem slučaju dodatna ušteda mogla iznositi 17,5 ili 18 milijardi dinara. To je, dodao je, deficit koji na godišnjim nivou imaju dve ili tri zemlje Evropske unije, dok sve ostale zemlje značajno više", rekao je Vučić.

Premijer je izjavio da će Vlada Srbije povećati plate i penzije.

On je na konferenciji izjavio da će razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata i penzija pokrenuti u avgustu i da će povećati plate i penzije. Vučić je kazao da su javne finansije Srbije takve da ih Srbija nije imala u poslednjih 10 godina.

"U avgustu ćemo krenuti da se Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovaramo o povećanju plata i penzija", dodao je Vučić.Mi ćemo fiskalne zahteve MMF, 75 odsto možda i 80 odsto zahteva, ispuniti već u prvoj godini trogodišnjeg programa, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.On je naglasio da će narod do kraja godine osetiti ozbiljno poboljšanje u svojim džepovima. Stalno razgovaram s NikolićemVučić je izjavio da stalno razgovara sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je dobro upoznat sa tim šta se od Srbije traži kada je reč o Kosovu i Metohiji, napominjući da to niko iz Vlade i ne krije.Nemačka je impresionirana reformama u Srbiji, rekao je Vučić i dodao da ima primedbu da li se može postići sporazum o energetici. Ne mogu da nam uzmu 100 odsto Gazivoda, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.On je rekao da se razgovara o Parku mira u Kosovskoj Mitrovici i Zajednici srpskih opština."Kosovo je uvek tema sa EU"Vučić je izjavio da ne zna šta može da očekuje od platforme o Kosovu koju bi predsednik Srbije trebalo da mu dostavi posle prvomajskih praznika.On je kazao da je predsednik Tomislav Nikolić upoznat sa svime što se od Srbije traži na putu ka Evropskoj uniji i dodao je da ne krije o čemu se razgovara sa Eu kao i da je "tema uvek Kosovo".Premijer je kazao da sa Evropskom unijom razgovara o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i o parku mira u Kosovskoj Mitrovici.Vučić je naveo da je dobio poziv da učestvuje na ministarskoj konferenciji 18. maja i da će tražiti podršku za Srbiju i otvaranje pregovaračkih poglavlja."Počinje prava ofanziva Srtbije, uskoro idem i u Berlin i na svaki način idemo da se borimo za otvaranje poglavlja što pre", kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

(Tanjug/B92)

http://www.youtube.com/watch?v=pXvPuAfDwTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track