VUČIĆ SA CIPRASOM: Na proleće zajednička sednica vlada Srbije i Grčke
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Visoki savet u Solunu

VUČIĆ SA CIPRASOM: Na proleće zajednička sednica vlada Srbije i Grčke

Politika -

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu, i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo treba ojačati boljim ekonomskim odnosima, te najavio održavanje zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Beogradu, rekao da su Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, ali da u poslednjih sedam godina nije bilo sastanka na nivou premijera što treba promeniti.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Dogovorili smo zajedničku sednicu vlada u Solunu, na proleće, gde će se pripremiti konkretne mere o zajedničkoj saradnji i formirati timove da urade mnogo toga i pokažemo gradjanima šta je to što možemo da uradimo da bude na korist i jednog i drugog narode", rekao je Vučić.

(KURIR TV) KONFERENCIJA U PALATI SRBIJA Vučić i Cipras: Prugom od Beograda do Soluna za 6 sati

On je ocenio da je neophodno produbljivanje ekonomske saradnje, ukazujući da je trgovinska razmene nedovoljna i da je prošle godine iznosila oko 337 miliona evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Po njegovim rečima, u budućnosti se može povećati izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a neophodno je izgradjivanje bolje pruge koja bi spajala Beograd i Solun i omogućila da teretni saobraćaj na toj deonici bude "ispod 30 sati". "Mislim da bi time naše železnice imale više stotina miliona zarade i pospešili bismo trgovinsku razmenu", dodao je Vučić. On je kazao i da je cilj da putnički železnički saobraćaj poveže Solun i Beograd za šest sati.

SVEČANOST ISPRED PALATE SRBIJA: Grčki premijer Cipras dočekan GARDOM, pa se poklonio SRPSKOJ ZASTAVI

Vučić je kazao da je turizam takodje važan i to ne samo za odlazak gradjana Srbije u Grčku, koja im je prva destinacija, već naglasio da postoji velik rast grčkih turista u Srbiji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijer je rekao da će Srbija i Grčka saradjivati i po pitanju migrantske krize, a zahvalio je i na brojnim investicijama Grčke u Srbiju.

DOMAĆINSKI DOČEK NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Cipras stigao u Srbiju, pa se poslužio POGAČOM i SOLJU

Po rečima Vučića, Srbija podržavamo učešće Grčke u Berlinskom procesu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti da donesemo novim sastancima da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost", rekao je Vučić.

SASTANAK U PALATI SRBIJA: Vučić i Cipras o saradnji dveju zemalja

POSETA SRBIJI: Cipras sa Vučićem i o projektu Koridor 10

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track