VUČIĆ SA ITALIJANSKIM NOVINARIMA: Pare ne padaju sa neba, ponosan sam što se ne dodvoravam narodu
Foto: Beta

Promovisao Srbiju kao odredište za ulaganje

VUČIĆ SA ITALIJANSKIM NOVINARIMA: Pare ne padaju sa neba, ponosan sam što se ne dodvoravam narodu

Politika -

VENECIJA - Srbija se nalazi na evropskom putu i želi da bude deo Evropske unije, ali je očigledno da trenutno u EU ne postoji “preveliko raspoloženje za proširenje”, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa italijanskim novinarima u Veneciji.

Vučić je naglasio da, iako Srbija želi da pripada evropskom društvu, uvek vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima i zato čuva i tradicionalno prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama.

Italijanske novinare zanimalo je otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, odnos Srbije i Hrvatske, kao i dijalog Beograda i Prištine.Premijer se u razgovoru sa njima osvrnuo i na “aferu čokaladice”, objasnivši italijanskim novinarima da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović slučajno podelila u paketićima i jednu čokoladicu proizvedenu u Srbiji, zbog čega je, kaže, napravljen skandal.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- “A to je najnormalnija stvar, mi kod nas delimo hrvatske, italijanske, švajcarske čokoladice”, rekao je premijer i istakao da su hrvatske čokoladice dobrodošle u Srbiju, što lepo i dobro govori o našoj zemlji.“Ovde nije bio problem u nama, nego u nekom drugom”, istakao je Vučić.

Kometarišući blokadu otvaranje Poglavlja 26, Vučić je izrazio nadu da će otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU biti nastavljeno, ističući da je Srbija spremna za razgovor, ali da je njegov posao da zaštiti zemlju od poniženja i nipodaštavanja.A na konstataciju da su odnosi sa Kosovom verovatno jedno od ključnih pitanja, Vučić je rekao da će dijalog sa Albancima sa Kosova biti nastavljen, te da doprinosi smirivanju strasti i mirnom rešavanju svih problema.“

- Neće biti lako da se dođe do rešenja takvog problema, do sada je često pristup dobrog dela zapadnih zemalja bi jednostran, videćemo kako će biti ubuduće”, rekao je Vučić i istakao da je dobro što Kosovo danas nije potencijalno žarište sukoba.

Foto: AP
Foto: AP

Na opasku italijanskih novinara da Srbija promoviše niske cene rada, Vučić je odgovorio da postoje zemlje u kojima je radna snaga jeftinija, poput Makedonije, ali da Srbija nudi političku stabilnost, niže poreske stope, obučenije, veštije i sposobnije radnike.Navodeći da je cena radne snage u Srbiji svakako niža nego u zemljama EU, poput Slovačke, Česke ili Rumunije, Vučić je naglasio da još nije video investitora koji želi da izgubi pare i plati pet puta veće plate nego u svojoj zemlji.

- “Ako ga znate, pošaljite ga na moju adresu, a pre toga me pustite da zaposlim ljude. Te levičarske priče i obećanja da pare padaju s neba… Pare ne padaju s neba nego mora da dođe investitor, pare da se zarade, ljudi da rade, a drugačije neće biti ni para ni napretka za državu”, rekao je Vučić.

Navodeći da je nezaposlenost u Srbiji u poslednje tri godine pala sa 26 na nepunih 14 odsto, Vučić je rekao da se to ne bi dogodilo da je država od investitora tražila deset puta veće plate, te istakao da je ponosan na činjenicu da se ne dodvorava narodu.

Foto: AP
Foto: AP

Vučić: Odličan razgovor sa privrednicima Veneta

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna da podrži svoje privrednike da ulažu u italijansku regiju Veneto, ali i da italijanskim privrednicima omogući najbolje uslove za prozvodnju i poslovanje.

- “Ako u Rumuniji imate 1.100 preduzeća koja posluju, verujem da u Srbiji možete da imate bar upola, posebno što sam siguran da u godinama pred nama Srbija neće nuditi lošije uslove od tih zemalja, pa i od vama omiljene destinacije Rumunije”, rekao je Vučić.

Premijer je italijanskim privrednicima rekao da Srbija može da uvek da pet odsto bolje uslove od drugih zemalja u regionu, te naglasio da je prevashodni cilj Srbije da spusti nivo nezaposlenosti.On je poručio da Srbija omogućava široko tržište, cele Evropske unije ali i Rusije i Turske, zemljama Evroazijske unije, ističući da mnogo toga može da se iskoristi kao komparativna prednost.“

- Najšire bescarinsko tržište možete da pokrivate iz Srbije, nijedna druga zemlja u celoj Evropi nema takvu poziciju, samo Srbija to danas može”, poručio je Vučić.Vučić je rekao da Srbija ima ogromne potencijale na ruskom tržištu hrane i prerade voća i povrća, ali da ne proizvodi dovoljno.“Kad sam razgovarao sa Vladimirom Putinom, svaki put je rekao - dajte nam sve što uvozimo sa Zapada. Samo što mi to nismo mogli da ponudimo. Zato vas molimo da nas naučite kako to da napravimo, a mi imamo mogućnost da izvezemo. Mi ćemo da pomognemo vašim kompanijama da naprave ugovore sa najvećim trgovinskim lancima u Rusiji, jer su to ogromne količine robe koju mi nismo u stanju da proizvedemo”, rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track