VUČIĆ: Skandinavska radna etika i borba protiv korupcije su ključ napretka
Foto: Zorana Jevtić

VUČIĆ: Skandinavska radna etika i borba protiv korupcije su ključ napretka

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić u autorskom takstu u magazinu "Kord" ocenjuje da Srbija i njeni građani kada je reč o etici rada i odnosu prema državi treba da uče od najboljih, a, kako tvrdi, bolji model od nordijskih ili skandinavskih zemalja trenutno ne postoji.

Premijer Srbije kaže da bi želeo da se na narode Balkana prenese radna etika koju poseduju narodi u severnoj Evropi, kao i odnos građana i države.

"U nordijskim zemljama, patriotizam se pokazuje plaćanjem poreza i doprinošenjem zemlji", kaže Vučić, navodeći da građani tih država zauzvrat iskorišćavaju povlastice koje im nude njihove zemlje.

Kako dodaje, u našem regionu je uvreženo da pojedinac pokušava da pronađe svaki mogući način da prevari sistem, ali, napominje premijer, i dalje očekuje povlastice od države.

"Ovo uključuje borbu protiv korupcije, koja se u Skandinaviji zasniva na principu nulte tolerancije. Marljivo radim da se to primeni i u našoj zemlji. Ne samo političari, čak i kraljevi nisu bili pošteđeni u nordijskim zemljama, dok tajkune ne treba ni pominjati. U društvima u kojima se neguje srednja klasa, glasači konstantno izbegavaju da biraju pohlepne političare, ili one za koje veruju da ne rade u javnom interesu", navodi premijer Srbije u autorskom tekstu.

Narodi koji žele da napreduju već su se, kako napominje Vučić, suočili sa činjenicom da u modernoj ekonomiji malo toga mogu da ostvare ako ne rade zajedno sa svojim susedima.

"Mislim da je u modernim vremenima nemoguće biti političar koji svet posmatra kroz nacionalne ili administrativne granice, koje su ornamenti prošlosti. Verujem da je region najmanje područje koje bi moderan lider trebalo da ima na umu kada donosi odluke i kada se suocava sa izazovima ovog vremena, u smislu da regioni nisu definisani administratvnim razgraničenjima, već su pre definisani prirodom, kulturom i mentalitetom", rekao je premijer Srbije.

"Dobrodošli u Srbiju budućnosti!", poručuje Vučić na kraju autorskog teksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track