Vučić: Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda!
Foto: Beta

Premijer odlučan

Vučić: Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda!

Politika -
Vučić i članovi delegacije vlade sastali su se danas sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku uoči početka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Briselu da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, o kojima se danas razgovara u Briselu, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Vučić i članovi delegacije vlade sastali su se danas sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, uoči početka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija Prištine. Premijer Vučić i šefica evropske diplomatije Mogerini izrazili su zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Mogerini je danas prvo bilateralno razgovarala sa premijerom Vučićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, izjavila je danas da je napredak u primeni Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak evropskih integracija.

"Veoma je važno da se što je dogovoreno u dijalogu implementira, jer je to ipak sastanak na najvišem nivou", rekla je Kocijančić tokom današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Reč je, kazala je, o ključnom pitanju ne samo za proces normalizacije nego i za dalji napredak Beograda i Prištine na evropskom putu.

Kocijančić nije želela da spekuliše o tome da li se danas očekuju konkretni dogovori i koliko dugo će dijalog trajati. Četiri teme su na dnevnom redu razgovora pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a za Beograd je najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Pored toga, premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa razgovaraće i o energetici, telekomunikacijama i "Parku mira" na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su da je Mogerini svesna da je neralno očekivati da se sva četiri složena problema razreše na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Nemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track