VUČIĆ U ĆIRILICI O PROTESTIMA: Janković i Jeremić žele da ukinu demokratiju
Foto: Printscreen

Neće dozvoliti destabilizaciju

VUČIĆ U ĆIRILICI O PROTESTIMA: Janković i Jeremić žele da ukinu demokratiju

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući u emisiji Ćirilica TV Happy da iza protesta stoji, kako je rekao, bivši režim, da im je glavni cilj njegovo rušenje, i da njima Saša Janković i Vuk Jeremić žele da ukinu demokratiju u Srbiji.

Vučić je rekao da nema mesta tvrdnjama da je bilo krađe izbora. On je rekao da neće dozvoliti destabilizaciju i da će svako ko načini prekršaj ili krivično delo, ili pokuša da destabilizuje Srbiju biti kažnjen.

Neke mlade ljude su pokušali da zloupotrebe u političke svrhe, rekao je Vučič i dodao da su ; gradjani Srbije večeras, kada je bilo i najmanje učesnika protesta, došli do onoga što je stvarno suština za proteste. ; Rekao sam ranije, pred izbore, da će pokušati da sprovedu "makedonski scenario" i čekao sam da do toga dodje, došao je dan kada su imali pravo da traže uvid u izborni materijal, naveo je Vučić i dodao da je RIK o izbornom procesu dobila samo 43 prigovora, što je, kako je naveo najmanje u istoriji.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, pokušavaće se i s razaranjem parlamenta -"zato nisam u stanju da u potpunosti isključim mogućnost vanrednih izbora, jer u haosu nije moguće raditi".

Vučić je rekao da svako ko obmanjuje narod mora da snosi posledice, te da se sve videlo odmah jer mu protivkadati nisu čestitali na pobedi.Bilo bi me sramota da ne čestitam nekome ko je dobio više od 1,5 milion glasova od mene, rekao je Vučić i dodao da mu je do danas samo nekoliko od ukupno 11 protivkandidata čestitalo na pobedi.Vučić je dodao da njegovi protivkandidati nisu mogli da razumeju da će ih pobediti sa više od milion i po glasova od drugoplasiranog kandidata. On je naveo da je u vreme kampanje rekao bezbroj puta da se "spremaju za nasilje" i da žele da uruše stabilnost.

- Govorili su da je to neistina i da time plašim ljude u Srbiji... onda su ih iznenadili izborni rezultati, oni koji su osvojili pet odsto mislili su da će dobiti najmanje 20 odsto... usledilo je zakazivanje protesta, a da se oni ne bi pojavili odmah... večeras kada ih je ;bilo najmanje došli su do pravih razloga, rekao je Vučić.

On je ocenio da u Srbiji na političkoj sceni nikada nisu bili ljudi koji se tako neodgovono ponašaju.Vučić je naveo i da je kada je izgubio u trci za gradonačelnika od Nenada Bogdanovića za samo nekoliko desetina hiljada glasova Bogdanoviću odmah čestitao, kao što je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić čestitao sledećem predsedniku Tomislavu Nikoliću iako je izgubio za samo 60.000 glasova.

Foto: Printsscreen

- Tadić je mogao na ovakav način da prebrojava glasove još pet godina, a izašao je te večeri i rekao čestitam, izgubio sam... a kada opozicioni kandidati izgube sa više od 1,5 miliona glasova, pričaju o trpanju glasova u kutije", rekao je on.

- Suština je da se napravi atmosfera u kojoj treba da se izvrši delegitimizacija i da se sruši Srbija, izjavio je Aleksandar Vučić, reagujući na optužbe o izbornoj krađi i ulične proteste, i naglasio da je ubedljivo i pošteno pobedio na izborima za predsednika Srbije, što znaju i njegovi politički protivnici.

- Zahtevi Saše Jankovića i Vuka Jeremića je da se uvede dikratura u Srbiji i da se na ulici odlučuje onako kako oni kažu, ocenio je Vučić u intervjuu televiziji Hepi i optužio svoje političke protivnike da im je jedini cilj da rasture Srbiju.

- Radite šta god hoćete, ali mir i stabilnost ne možete da ugrozite, poručio je Vučić.

Foto: Printsscreen
Foto: Printsscreen

Aleksandar Vucić izjavio je večeras da ćemo imati dovoljno snage da zaštitimo svoju zemlju, privredu, od situavcije sa Agrokorom i najavio da će i sutra razgovarati sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom o tom pitanju.Kako je rekao gostujući na TV Hepi, i to je problem koji dolazi iz prošlosti i koji je nastao u doba ovih što danas govore da je mnogo toga rasprodato i zemljište i fabrike, a da antimonopolska komisija nije radila svoj posao.On je dodao da su u pitanju ozbiljni problemi, da ga to posebno muči, ali i da smatra da ćemo imati dovoljno snage da svoju zemlju zaštitimo.

Rekao je i da će razgovarati sutra sa Cerarom, mada su, kaže, njemu vezane ruke, ali su nama "kud i kamo slobodnije"."Nešto se preduzima i dalje će se mere preduzimati", istakao je.Vučić je rekao da u Merkatoru S radi 9.000 radnika i još oko 2.500 u drugim fabrikama, a sa dobavljačima još desetine hiljada i dodao da su psoebno ugroženi oni koji se bave proizvodnjom namirnica životinjskog porekla ili svežim voćem i povrćem, kojima je novac potreban u roku od jedne sedmice.Sa tim ćemo da se borimo i izborimo, dodao je Vučić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“NEMOJ BABU DA MI LAŽEŠ” - najzanimljiviji transparenti sa protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track