VUČIĆ: Voleli bismo da budemo kao Finska!
Foto: Tanjug

Teškim radom do dobrih rezultata

VUČIĆ: Voleli bismo da budemo kao Finska!

Politika -
Srbija je veoma važna zemlja u regionu Zapadnog Balkana i zbog procesa pridruženja, predsedavanja Oebsom, kao i zbog dobrih odnosa koje Srbija ima sa drugim zemljama, naglasio je finski premijer
1 / 2 Foto: AP Photo

HELSINKI - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Helsinkiju sa predsednikom Vlade te zemlje Aleksanderom Stubom sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji, predsedavanju OEBS-om, odnosima u regionu i o situaciji u Ukrajini.

"Srbija je veoma važna zemlja u regionu Zapadnog Balkana i zbog procesa pridruženja, predsedavanja OEBS-om, kao i zbog dobrih odnosa koje Srbija ima sa drugim zemljama", naglasio je finski premijer.Premijer Vučić zahvalio je finskom kolegi na podršci koju pruža našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji, što je strateški cilj Srbije.

"Voleli bismo da budemo kao Finska. Da teškim radom dođemo do dobrih rezultata", istakao je Vučić.Na sastanku je bilo reči i o bilateralnoj saradnji, ekonomskoj razmeni koja je u porastu, kao i planu za dovođenje većeg broja finskih investitora u Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara da li Finska podržava otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU, Stub je rekao da na te procese ne može da utiče, ali da Finska podržava proces proširenja i da se nada da će poglavlja biti otvorena što pre.

Vučić je naglasio da Srbija prvo mora da završi sve svoje obaveze i dodao: "Nadam se da će poglavlja biti otvorena uskoro, ali mi to ne radimo zbog poglavlja, već zbog Srbije i njene bolje budućnosti."

Srpski premijer je posetu Finskoj započeo učešćem na biznis forumu u organizaciji finske nacionalne agencije Finpro, koja predstavlja 550 kompanija te zemlje. Vučić je informisao finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji, i pozvao ih da u što većem broju dođu i ulažu u Srbiju.

"Ne tražimo milostinju, reforme smo započeli sami, bez pritisaka spolja, jer želimo da budemo moderna, ekonomski stabilna, evropska zemlja. Mi želimo zdravu ekonomiju i težak rad", istakao je on. Vučić će se sastati i sa predsednikom Finske Saulijem Ninistom i ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track