ZAVRŠENA HITNA SEDNICA VLADE NA VUČIĆEV ZAHTEV: Glavna tema odluka o puštanju Haradinaja
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zaseda kabinet u Nemanjinoj 11

ZAVRŠENA HITNA SEDNICA VLADE NA VUČIĆEV ZAHTEV: Glavna tema odluka o puštanju Haradinaja

Politika -

BEOGRAD - Počela je sednica Vlade Srbije na kojoj će jedina tema biti odluka suda u Francuskoj da bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas hitnu sednicu na kojoj će, kako je najavljeno, biti zauzet stav prema toj odluci suda u Kolmaru. Sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održaće nakon sednice Vlade konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o slučaju Ramuša Haradinaja.

PUŠTEN ZLOČINAC HARADINAJ: Sud mu oduzeo pasoš i naredio da ne napušta Francusku!

BONUS VIDEO: Ko je Haradinaj - od hapšenja do oslobađanja

Haradinaj kojeg su francuske vlasti uhapsile 4. januara, će na slobodi sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju. Podsetimo, sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je u četvrtak da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i postavivši uslov da ne sme da napušta Francusku i da je dužan da se dvaput nedeljno javlja policiji. Haradinaj, kog su francuske vlasti uhapsile 4. januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju.

Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima. Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Francuski sud nije juče odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track