VUČIĆEV NOKAUT: Opozicija u panici! Ne mogu da skupe potpise!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednika Srbije biramo 2. aprila

VUČIĆEV NOKAUT: Opozicija u panici! Ne mogu da skupe potpise!

Politika -

Rekordno kratka kampanja od svega mesec dana ne odgovara opozicionim partijama jer nemaju vremena ni resursa čak ni da ispune osnovne tehničke uslove

Predsednički izbori biće održani 2. aprila i ući će u anale srpskog višestranačja jer će predizborna kampanja biti najkraća i trajaće samo 30 dana, koliko zakonski minimum i diktira.

Po ovom rasporedu drugi krug pada na Uskrs, a kako ocenjuju naši sagovornici, takav scenario otkriva samouverenost premijera Aleksandra Vučića da će odneti pobedu već u prvom krugu, ali i da nema problem ni da na najveći hrišćanski praznik motiviše glasače da izađu na birališta.Kako je Kuriru potvrđeno u kabinetu premijera, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisaće izbore sutra, 2. marta, i zakazati ih za 2. april.Bojan Klačar iz Cesida smatra da je Vučić furioznom kampanjom napravio pometnju u redovima protivkandidata.

Motivacija birača- Mislim da su sad svi ubacili u petu brzinu jer im je ogroman problem da prikupe 10.000 potpisa, overe ih, organizuju i prijave svoje kontrolore i odrade ostale tehnikalije u zadatim rokovima. Vučić je uveren u pobedu u prvom krugu i siguran je da, za razliku od ostalih kandidata, neće imati problem sa motivacijom svojih birača u drugom krugu, ako do njega dođe. Do sada smo imali izbore za Đurđevdan, Jovanjdan i slične praznike, ali da se tempiraju na Uskrs jeste neobično. Prilikom određivanja datuma izbora uvek se kalkuliše sa izlaznošću i procenjuje se koliko će ljudi imati priliku da glasa - objašnjava naš sagovornik.Kako napominje Klačar, opozicija priželjkuje veliku izlaznost jer računa da će u tom slučaju ostvariti bolji rezultat:Potpuno razbijeni- Međutim, broj izašlih birača potpuno će biti u drugom planu ako se uđe u drugi krug.Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je Vučić siguran u pobedu u prvom krugu.- Opozicija je razbijena i na njihov rezultat ne može da utiče dužina trajanja kampanje. Zagovornik sam teorije da kampanje ne utiču mnogo na izborne rezultate. Istraživanja ukazuju da kampanje menjaju rezultat za svega tri do pet odsto - kaže Nikolić.

Dragomir AnđelkovićVUČIĆ DOBIJA U PRVOM KRUGUAnalitičar Dragomir Anđelković kaže da kratka kampanja ide naruku naprednjacima.- Kratka kampanja uvek odgovara onom ko je najbolje spreman za izbore, a uvek je to vlast. To što drugi krug izbora pada na Uskrs, 16. aprila, pokazuje da drugog kruga verovatno neće ni biti, da će Vučić pobediti u prvom krugu. Vladajuća koalicija je na poslednjim parlamentarnim izborima osvojila 60 odsto glasova, a Vučić je popularniji od SNS, pa čak i da socijalisti ne glasaju za njega, velike su šanse da će pobediti u prvom krugu - smatra Anđelković.

Dosta je biloIZBORI DA BUDU 23. APRILAPokret Dosta je bilo kritikovao je juče to što Vučić, „u paničnom strahu od kampanje“, planira izbore za 2. april i to što bi tada drugi krug izbora pao na Uskrs.- Cilj Vučića je da maksimalno skrati vreme za kampanju i da prikupljanje potpisa ograniči na 10 dana i onemogući kandidate da uopšte izađu na izbore. Upozoravamo predsednika Vlade da se ne igra sa građanima zarad spasavanja sebe i svoje korumpirane bratije. Zahtevamo da se predsednički izbori zakažu za isti dan kao i lokalni 23. aprila, čime se izbegavaju i veliki praznici - tražili su juče oni.

I. Kljajić - D. Luković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) UKRATKO SA RATKOM FEMIĆEM U 5 DO 5 Prvi put u istoriji premijer Vučić u mojoj kancelariji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track