VUČIĆ: Prvi u kontakt s novom administracijom SAD
Foto: Zorana Jevtić

Premijer i nadalje najavio odgovornu i ozbiljnu politiku

VUČIĆ: Prvi u kontakt s novom administracijom SAD

Politika -

ASTANA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima da će biti među prvima koji će stupiti u kontakt s novom američkom administracijom, verovatno među prvima u regionu.

Vučić je izjavio da deli uverenje evropskog komesara Johanesa Hana da populizam ne donosi dobrobit i istakao da njegova vlada upravo stoga vodi odgovornu i ozbiljnu politiku, politiku rada i temeljnih promena.

Vučić je u Astani ukazao da ne razume zašto se toliko radujemo nestabilnosti u Evropi i zašto mislimo da će neke promene u svetu nama doneti blagostanje.

Ukazao je da su kod nas strašno popularne sve ideje koje donose neodgovornost i koje su pod motom "neko drugi će da nam reši problem": "Mene brine neodgovornost prema našoj budućnosti i očekivanje da nam neko drugi reši probleme. Ponekad me sve podseća na film 'Tri karte za Holivud'...Dosta s tim. Moramo da radimo na svom razvoju. Ništa nam neće pasti sa neba", rekao je premijer i dodao da neodgovornost o kojoj govori i koja podseća na humorističke filmove i serije može imati tragične posledice.

Vlada Srbije dok je on njen predsednik vodiće stoga veoma odgovornu i ozbiljnu politiku - politiku rada i temeljnih promena, ponovio je i rekao da je zahvalan komesaru Hanu što iskreno brine o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Nama su potrebni mir i stabilnost, potreban nam je razum, a vlada će učiniti sve da procesi u Srbiji idu u tom pravcu. Neće nam, istakao je predsednik vlade, biti bolje, ako je kod drugih gore, naprotiv.

Foto: AP
Foto: AP

Što Evropa ima veći rast, to je bolje po nas, pošto mi 65 odsto naših roba izvozimo u EU, a to neki ljudi neće da razumeju.

"Sećate se kada je krenula priča o tome da nećemo ni mi da plaćamo dugove kada je krenula kriza u Grčkoj. Ja sam prvi rekao da idemo u teške mere, a ne u to da se kamenjem gađaju policajci i bacaju Molotovljevi kokteli. Neće ništa da padne s neba. Te poruke 'sve su naša braća pobedila' i sada će da padaju pare s neba su neodgovorne. Kakva braća, svuda? Svi su nam prijatelji i sve poštujemo, ali samo mi svojim radom i trudom možemo da se promenimo. Kada mi to svi budemo razumeli živećemo mnogo bolje i rezultati će biti bolji, a i bićemo cenjeniji", poručio je premijer Srbije.

"Moj pristup je naš rad, naša odgovornost, naša zemlja da ide napred, a ne to da moramo da čekamo kako će nešto da nam padne s neba i neko da nam pokloni nešto, jer to niko neće učiniti", ukazao je Vučić.

"Kada budemo to razumeli ostavićemo "Tri karte za Holivud" u prošlosti, tome ćemo se smejati, a ne sa nekom vrstom tihe jeze posmatrati i plašiti se da je to neki "povratak u budućnost" kazao Vučić.

U tom kontekstu, premijer je rekao da će država i ubuduće trošiti samo onoliko koliko je zaradila, i tu ništa neće promeniti nikakvi štrajkovi.

Osvrnuo se na neke informacije i izjave u srpskoj štampi, koje je pročitao tokom posete Kazahstanu i koje su ga, kaže, nasmejale, kada je video koliko je tu neznanja, neodgovornosti i neozbiljnosti: "Govorim o onima koji ne znaju razliku između deficita i javnog duga, ali su svaki dan sve glasniji i što su glasniji sami sebi izgledaju mnogo jači i pametniji, iako to nema veze sa realnošću", istakao je premijer.

"Mislim da je potrebno pre svega da se ponašamo odgovorno, razmišljamo o budućnosti, radu, i rezultatima svog rada. To da nekoga mrzite i kritikujete biće uvek u Srbiji. Nikada Srbi nisu bili zadovoljni. Ccini mi se - što je zemlja normalnija, uvaženija i cenjenija u svetu, što po svima postižete sve bolje rezultate, to će sve više otrpora biti i mržnje", kazao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track