Vučić:Za OEBS i podrška predsednika Srbije
Foto: Tanjug

Vučić:Za OEBS i podrška predsednika Srbije

Politika -
Vučić je rekao da očekuje da Srbija podigne svoj ugled tokom predsedavanja OEBS-om i da se svi uključe u taj veliki posao, ali da nije od onih koji misle da će Srbija sada rešiti sve svetske probleme.

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da u predsedavanju Srbije OEBS-om očekuje veliku podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i da će na razgovore u Brisel sa predstavnicima Prištine ići sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a zatim i sa drugim ministrima, zavisno od tema koje budu na stolu.

Vučić je gostujući na TV Pink rekao da očekuje da Srbija podigne svoj ugled tokom predsedavanja OEBS-om i da se svi uključe u taj veliki posao, ali da nije od onih koji misle da će Srbija sada rešiti sve svetske probleme.

Govoreći o pregovorima sa EU, premijer je rekao da će otvaranje poglavlja 23 i 24 značiti mnogo u tome hoćemo li da budemo ili ne uređena zemlja i naveo da je i za njega i za vladu najteže otvaranje poglavlja 35, koje se bavi Kosovom i Metohijom.

"Zato vam i kažem da nisam srećan kada idem u Brisel", rekao je Vučić i dodao da nas tamo nikada ništa lepo ne čeka.

On je kazao da se radi na tome da se otvore poglavlja, da će više njih biti otvoreno, najmanje četiri u prvoj polovini godine, ali da ne smatra da je to najvažnije pitanje.

"Dogodiće se, radimo na tome, radimo i sada, sve skrininge smo prošli, donosimo sve zakone u saglasnosti sa EK i sve zakone koje smo donosili su evropski zakoni", naveo je Vučić.

Na pitanje da li otvaranje poglavlja može biti politički uslovljeno, Vučić je rekao da to nije nikakava tajna i da to nije nešto novo.

Premijer je, govoreći o poglavlju 35, rekao da nama traže dodatne razgovore, da svi čekaju šta će biti 9. februara na razgovorima u Briselu, da bi posle toga mogli da razmisle šta dalje.

"Nikoga nisam ništa ni molio. Nisam kao drugi i to je iznenadilo mnoge u Evropi - nisam kukao izgubićemo izbore - ne interesuju me izbori, ni popularnost. Neću da molim nikoga zato što znam da bi oni u našoj žurbi i u našim molbama iskoristili priliku da od Srbije uzmu i ono što Srbija ne mora da da", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u međunarodnim odnosima ima dobrih odnosa, ima i prijateljstva, ali pozicija naše zemlje nije takva da možemo da izbegnemo pritiske.

"Bićemo izloženi pritiscima i to nije nikakav tajna", rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track