VUK JEREMIĆ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Ukoliko se budem kandidovao, kandidovaću se da pobedim!
Foto: Nebojša Mandić

Bivši šef diplomatije još bez odluke o političkim planovima

VUK JEREMIĆ O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA: Ukoliko se budem kandidovao, kandidovaću se da pobedim!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić istakao je danas da je svestan da mu mnogi ne veruju kada kaže da i dalje nije doneo odluku o eventualnoj kandidaturi na predstojećim predsedničkim izborima, ali i dodao da će, ukoliko takvu odluku donese, to učiniti kako bi pobedio.

Jeremić je, komentarišući najavljene kandidature aktuelnog šefa države Tomislava Nikolića i Zaštitnika građana Saše Jankovića, naveo da ničija druga slična odluka, kao ni eventualna podrška političkih stranaka ili pak njen izostanak, neće uticati na njegovo razmišljanje.

"Smatram da se Tomislav Nikolić ponižava čekajući Vučićevu podršku. Zašto Vučić nije spreman da podrži čoveka koji ga je doveo na vlast? Moja eventualna kandidatura i kandidatura Saše Jankovića nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Ukoliko se odlučim na takav potez, to ću učiniti ako budem imao konkretna rešenja za probleme građana i ništa drugo nema veze sa time. Na to ne utiču ni moguća kandidatura Aleksandra Vučića, a ni Saše Jankovića. Svoju odluku svakako neću ostavljati za neku dalju budućnost", precizirao je Jeremić, istakavši svoje uverenje da će upravo aktuelni premijer biti kandidat vlasti za predsednika.

On je dodao i da je poslednjih nekoliko nedelja razgovarao sa širokim krugom ljudi, od kojih su neki bili i lideri političkih stranaka, uz zaključak da će, kao eventualni oredsednički kandidat, tražiti isključivo podršku građana.

VUK JEREMIĆ: Ozbiljno razmišljam o kandidaturi

" Ljudu koji žele promene će na izborima zaokružiti ime onoga za koga misle da ima najviše šansi da u tome uspe. Pobedu će odneti onaj ko dobije najviše glasova, a ne onaj ko ima podršku političkih partija", ocenio je Jeremić.

Predsednik CIRSD se, gostujući u emisiji "Prav ugao" na RTV, osvrnuo i na izjavu lidera LDP Čedomira Jovanovića koji je nedavno poručio da ni Jeremić ni Janković na njegovu podršku ne mogu računati.

"Ono što Vučić misli, to Čedomir Jovanović govori. Ni jedan ni drugi se ne stide nekih stvari iz svoje prošlosti, pa se na njegovu izjavu neću ni osvrtati", kratko je uzvratio Jeremić.

Nekadašnji šef diplomatije naveo je, s druge strane, da je upoznao ombudsmana Sašu Jankovića i da mu, nakon što je obelodanio svoje političke planove, na tom putu želi uspeh.

"O Jankoviću kao Zaštitniku građana imam visoko mišljenje. Ako se u drugom krugu predsedničkih izbora nađe nasuprot kandidata vlasti, ja ću ga podržati u kapacitetu koji budem imao", jasan je Jeremić.

On je prokomentarisao i aktuelna istraživanja javnog mnenja, po kojima mu se prognozirana podrška na izborima kreće između 18 i 20 odsto.

VUK JEREMIĆ ODGOVORIO SRPSKOM PREMIJERU: Vučiću, pažljivije biraj reči!

"Ne oslanjam se na istraživanja. U Srbiji je situacija toliko teška da odgovornim ljudima ne ostavlja nikakvog prostora za kalkulacije. Ako se budem kandidovao, kandidovaću se da pobedim", poručio je Jeremić.

Na pojedine kritike da je sve što je činio tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN bilo u svrhu lične promocije, a ne promocije Srbije, Jeremić podseća na dve stvari koje su ga, po mišljenju mnogih, najviše koštale drugog mandata.

"Za Srpsku Novu godinu pustio sam Marš na Drinu i iskoristio svoju tadašnju funkciju kako bih inicirao raspravu o Haškom tribunalu. Toliko o ličnoj promociji", odgovara on.

Upitan o tome da li su istiniti navodi pojedinih medija da rad CIRSD i njegovu kampanju finansiraju "Rusi, Kinezi, Arapi ili Miroslav Mišković", Jeremić objašnjava da su to centralni delovi negativne kampanje koja je protiv njega povedena nakon povratka u Srbiju.

"Nijedan dinar nije došao iz budžeta države, javnih preduzeća ili na bilo koji način iz džepa poreskih obveznika. Najveći deo finansiraju velike međunarodne korporacije koje nemaju planove da posluju u Srbiji. Mi smo za samo nekoliko godina uspeli da u Beogradu i Srbiji izgradimo jedan međunarodni brend i članovi našeg insitituta su neki od izuzetno uglednih ljudi u svetu koji su pomogli prilikom finansiranja. Među tim ljudima nema predvodnika onih koji su bombardovali Srbiju 1999. godine. Bil Klinton, Toni Bler, Šreder danas imaju svog favorita u Srbiji, a to nisam ja, to je Aleksandar Vučić, naveo je za kraj Jeremić.

(M.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track