VUKČEVIĆ NE VERUJE U IZRUČENJE HARADINAJA: Ima dokaza, ali nema živih svedoka! Svi su "stradali"
Foto: Marina Lopičić

Bivši tužilac za ratne zločine o nerasvetljenim slučajevima

VUKČEVIĆ NE VERUJE U IZRUČENJE HARADINAJA: Ima dokaza, ali nema živih svedoka! Svi su "stradali"

Politika -

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je, na pitanje da li očekuje da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, izjavio da je jedno sigurno - Tužilaštvo ima dokaze, ali da je "skeptičan s obzirom na dosadašnju praksu".

"Ipak, činjenica je da je predmet protiv Haradinaja ozbiljno rađen i da je to predmet u koji je uloženo dosta energije. Prikupljeni brojni dokazi i događaji za koje se sumnjiči nisu oni kojima se bavio Haški tribunal", rekao je Vukčević.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je dodao da je u tom, kao i u slučaju Nasera Orića, Tužilaštvo za ratne zločine istraživalo je događaje kojima se nije bavio Haški tribunal.

Vukčević podseća da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine imalo indicije da je više od 10 ljudi ubijeno u vreme procesuiranja Haradinaja pred Haškim tribunalom ili u vreme početka suđenja za slučaj Dukađini početkom dvehiljaditih.

U TOKU HITNA SEDNICA VLADE NA VUČIĆEV ZAHTEV: Glavna tema odluka o puštanju Haradinaja

"Svima njima je zajedničko da je trebalo da se pojave kao svedoci protiv Haradinaja. Stradali su u kratkom periodu i nijedan od tih slučajeva nije rasvetljen. To su bile indicije koje je Tužilaštvo imalo, mi to nismo dokazali, da jesmo i za to bismo ga optužili, ali imali smo jake indicije da su ubijeni zato što je trebalo da svedoče protiv Haradinaja“, rekao je Vukčević.

Srpski pravosudni organi očekuju odluku Francuske u vezi s izručenjem Haradinaja, a dosadašnja praksa u vezi s izručenjima osumnjičenih za ratne zločine koje traži Srbija ne uliva nadu. Po poternicama se uglavnom nije postupalo, odnosno i kada su zvučnija imena hapšena po tim poternicama ubrzo su i oslobađana.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Haški tribunal potvrdio je da je samo jedan sa spiska svedoka u slučaju Haradinaj smrtno stradao, ali da se radilo o saobraćajnoj nesreći. Reč je o Kutjimu Beriši, koji je stradao u nesreći u jednom sokaku u Podgorici.

"On je išao ulicom koja je veoma uska i s obe strane su zidovi, nije imao gde da se skloni. Na njega je direktno naleteo džip, i to u jednosmarnoj ulici iz suprotnog smera“, rekao je Vukčević.

Tokom suđenja jedan od ključnih svedoka protiv Haradinaja Šefćet Kabaši odbio je da svedoči, zbog čega je optužen za nepoštovanje suda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Haradinaj od hapšenja do oslobađanja

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Haradinaj

(Fonet/insajder.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track