ZAKITIO I FIDELA: Nikolić uručio orden nekadašnjem lideru Kube
Foto: AP

U zvaničnoj poseti Havani

ZAKITIO I FIDELA: Nikolić uručio orden nekadašnjem lideru Kube

Politika -
Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa vođom kubanske revolucije, dodajući da je tokom posete Kubi "video narod koji, kao i srpski, zna da ceni slobodu"

HAVANA/BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na kraju posete Kubi uručio je kubanskom lideru Fidelu Kastru Orden Republike Srbije na lenti kojim ga je odlikovao ; "za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Kube", prenela je kubanska agencija Prensa Latina.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa vođom kubanske revolucije, dodajući da je tokom posete Kubi "video narod koji, kao i srpski, zna da ceni slobodu", prenosi Prensa Latina. Agencija podseća da se tokom trodnevne posete Nikolić u Havani sastao i sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom koji mu je uručio najviše kubansko odlikovanje "Hose Marti" i dodaje da su bilateralni odnosi Kube i Srbije odlični i da Srbija od 2006. u UN podržava kubanski predlog rezolucije o američkoj blokadi.

U razgovoru koji je ocenjen kao "bratski"m bilo je reči o jačanju bilateralnih odnosa, potencijalima za njihov dalji razvoj u obostranom interesu i o međunarodnim temama.Kubanski mediji navode da je Nikolić prvi predsednik koji je posetio Kubu od raspada Jugoslavije i dodaju da je moguće da će se pre odlaska sa ostrva sastati i s kubanskim liderom Fidelom Kastrom kako bi mu lično uručio orden kojim ga je odlikovao 11. maja.

Pres-služba predsednika Srbije je saopštila da je Raul Kastro zahvalio Nikoliću zbog posete i podrške uspostavljanju dijaloga Kube i SAD."Srbija je zemlja primer borbe za slobodu i nezavisnost koju je pokazala više puta tokom istorije. Tokom Drugog svetskog rata dali ste nemerljiv doprinos pobedi nad nacizmom i podneli ste ogromnu žrtvu u borbi protiv tog zla. Vaša borba za slobodu i mir, nažalost ne prestaje ni danas⠝ naglasio je Kastro.Kastro je rekao da će Kuba nastaviti da podržava Srbiju u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet.

Predsednik Kube je naglasio značaj produbljavanja bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomije i investicija što posebno može da se odnosi na farmaceutsku industriju i zdravstvo, poljoprivredu i saobraćaj. "Promene u zakonodavnom okviru koje su već otpočele tu saradnju mogu značajno olakšati⠝, naglasio je Kastro.Nikolić je preneo zahvalnost Srbije Kubi zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova, zbog prijateljstva i spremnosti za jačanje bilateralnih odnosa.Predsednik Srbije je ocenio da je Kuba svetao primer istrajnosti u borbi za slobodu i rekao da Srbija nikada neće učiniti ništa da odnosi dve zemlje budu poremećeni, već će uložiti maksimalne napore da se prijateljstvo razvija i produbljava.

Nikolić je izneo uverenje da je Srbija potpuno spremna na unapređenje ekonomske saradnje po evropskim standardima i pravilima. â Dve Vlade treba da se dogovore koji modeli saradnje u oblasti ekonomije mogu što pre da se realizuju⠝ rekao je predsednik Nikolić i izrazio uverenje da će uskoro uslediti razmena poseta na svim nivoima.Nikolić se juče u Havani sastao i s predsednikom Skupštine Kube, Estebanom Lasom Ernandesom koji je izrazio zadovoljstvo zbog njegove posete, prve zvanične na najvišem nivou iz Beograda posle 36 godina, saopštio je Nikolićev kabinet."Vaša poseta je još značajnija zbog ključnog momenta za Kubu. To potvrđuje istorijske veze dva naroda, prijateljstvo i razumevanje⠝, naglasio je Esteban Las Ernandes na jučerašnjem sastanku s Nikolićem. ; Nikolić razgovarao s Raulom Kastrom ; Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se tokom posete Kubi s njenim predsednikom Raulom Kastrom koji mu je uručio orden "Hose Marti", najviše kubansko odlikovanje koje se dodeljuje za doprinos svetskom miru, obrazovanju, kulturi i nauci, preneli su kubanski mediji.U razgovoru koji je ocenjen kao "bratski" bilo je reči o jačanju bilateralnih odnosa, potencijalima za njihov dalji razvoj u obostranom interesu i o međunarodnim temama.

Kubanski mediji navode da je Nikolić prvi predsednik koji je posetio Kubu od raspada Jugoslavije i dodaju da je moguće da će se pre odlaska sa ostrva sastati i s kubanskim liderom Fidelom Kastrom kako bi mu lično uručio orden kojim ga je odlikovao 11. maja.Pres-služba predsednika Srbije je saopštila da je Raul Kastro zahvalio Nikoliću zbog posete i podrške uspostavljanju dijaloga Kube i SAD."Srbija je zemlja primer borbe za slobodu i nezavisnost koju je pokazala više puta tokom istorije. Tokom Drugog svetskog rata dali ste nemerljiv doprinos pobedi nad nacizmom i podneli ste ogromnu žrtvu u borbi protiv tog zla. Vaša borba za slobodu i mir, nažalost ne prestaje ni danas⠝ naglasio je Kastro.Kastro je rekao da će Kuba nastaviti da podržava Srbiju u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet.Predsednik Kube je naglasio značaj produbljavanja bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomije i investicija što posebno može da se odnosi na farmaceutsku industriju i zdravstvo, poljoprivredu i saobraćaj.

"Promene u zakonodavnom okviru koje su već otpočele tu saradnju mogu značajno olakšati⠝, naglasio je Kastro.Nikolić je preneo zahvalnost Srbije Kubi zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova, zbog prijateljstva i spremnosti za jačanje bilateralnih odnosa.Predsednik Srbije je ocenio da je Kuba svetao primer istrajnosti u borbi za slobodu i rekao da Srbija nikada neće učiniti ništa da odnosi dve zemlje budu poremećeni, već će uložiti maksimalne napore da se prijateljstvo razvija i produbljava.Nikolić je izneo uverenje da je Srbija potpuno spremna na unapređenje ekonomske saradnje po evropskim standardima i pravilima. â Dve Vlade treba da se dogovore koji modeli saradnje u oblasti ekonomije mogu što pre da se realizuju⠝ rekao je predsednik Nikolić i izrazio uverenje da će uskoro uslediti razmena poseta na svim nivoima.Nikolić se juče u Havani sastao i s predsednikom Skupštine Kube, Estebanom Lasom Ernandesom koji je izrazio zadovoljstvo zbog njegove posete, prve zvanične na najvišem nivou iz Beograda posle 36 godina, saopštio je Nikolićev kabinet.

"Vaša poseta je još značajnija zbog ključnog momenta za Kubu. To potvrđuje istorijske veze dva naroda, prijateljstvo i razumevanje⠝, naglasio je Esteban Las Ernandes na jučerašnjem sastanku s Nikolićem. ; Nikoliću kubanski orden, danas susret s Kastrom ; Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas u Havani sa predsednikom te zemlje Raulom Kastrom, a tokom posete Kubi biće mu uručen i orden "Hose Marti".Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, reč je o najvišem kubanskom odlikovanju koje se dodeljuje za doprinos svetskom miru, obrazovanju, kulturi i nauci, kojm su prošle godine odlikovani i predsednici Rusije i Kine.Najavljući današnji sastanak Nikolića i Kastra, kubanska agencija Prensa Latina podseća da su se dvojica predsednika sreli početkom maja u Moskvi na obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom, a pre toga u januaru 2013. na samitu latinoameričkih i karipskih zemalja i EU u Čileu.U delegaciji Srbije koja od juče boravi na Kubi nalazi se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track