ZAPAD PRITISKA SRBIJU: Putinovi špijuni vam vršljaju po Nišu
Foto: Fonet, Reuters

Ruski centar

ZAPAD PRITISKA SRBIJU: Putinovi špijuni vam vršljaju po Nišu

Politika -

Velike sile od Srbije traže da se zatvori Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, jer je, kako tvrde, to baza za ruske špijune, a ne objekat za pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama i obuku

Izjava šefa diplomatije Ivica Dačića da Srbija treba da reši šta će uraditi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu ponovo je otvorila temu koja već godinama žulja Zapad.Kako Kurir nezvanično saznaje, oni od Srbije traže da se zatvori taj centar jer smatraju da je baza za ruske špijune, a ne objekat za pomoć stanovništvu i obuku spasilaca.Ipak, prema našim informacijama, Srbija će najverovatnije dodeliti zaposlenima tog centra administrativni status, kao što ga ima osoblje u ambasadama.Kao osoblje u ambasadi- To znači da bi prihodi i druga imovina bili izuzeti od poreza, carine i drugih dažbina, a osoblje imalo pravo slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu zemlju. Zapadne zemlje su sve to dobile za svoje osoblje, a sada neće da Rusi ovde budu prisutni. Neće jer misle da su špijuni. Ista formulacija je bila za SAD, a sada im smeta za Ruse. I to nije diplomatski status, već status administrativno-tehničkog osoblja u ambasadi. To nisu diplomate, već domari, vozači... Njih, inače, u Nišu ima samo pet - kaže za Kurir izvor iz vrha vlasti.Upitan na koji način će biti rešen status centra i da li će „preživeti“, naš sagovornik kaže:- Premijer će odlučiti, ali postoje nagoveštaji da će dati zeleno svetlo - zaključuje izvor Kurira.Šef diplomatije Ivica Dačić najavio je da će naredne sedmice pokrenuti inicijativu kod premijera Vučića za rešavanje diplomatskog statusa centra i da se to pitanje konačno mora rešiti ili centar ugasiti.- Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume s drugim zemljama, onda treba da ima s Rusijom. Kako se može opravdati da ruski vatrogasac ili spasilac iz centra u Nišu ne može da dobije status domara ili vozača u nekoj zapadnoj ambasadi? To je suština moje inicijative - rekao je on i potvrdio da zapadne zemlje imaju primedbe, iako su isto, ako ne i više dobili sporazumima sa Srbijom.Srbija mora da prelomiVojni analitičar Aleksandar Radić kaže da bi trebalo ispuniti zahteve Rusije, ali i da bi Vlada trebalo da prelomi šta joj je u interesu.- Treba da raščistimo šta hoćemo, jer ovo međurešenje više ne funkcioniše. Ako nam treba taj centar, onda mora da se na adekvatan način definiše prisustvo osoblja. Ako je politički pritisak Zapada toliko ozbiljan u odnosu na to šta je naše strateško opredeljenje, onda bi trebalo tako postupati - kaže Radić.Jelena Guskova, ruski istoričar, međutim, kaže:- Rešenje okvira problema baze zavisi od političke orijentacije rukovodstva Srbije i Ruske federacije i predsednika Putina.

ČINJENICE25. aprila 2012. nastao je Srpsko-ruski humanitarni centar, a na osnovu sporazuma vlada Srbije i Rusije koji su u Nišu potpisali tadašnji ministar policije Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije V. A. PučkovCentar je uspostavljen isključivo za humanitarne aktivnosti, pokazao se efikasnim posle poplava maja 2014. Za dva dana ruski spasioci evakuisali su više od 2.000 građana i dopremili više od 140 tona humanitarne pomoćiod 2008. zajednički srpsko-ruski odred radi na čišćenju Srbije od eksplozivnih naprava - očišćeno je više od 4,2 miliona kvadratnih metara i pronađeno i uništeno više od 13.000 različite municijeRadi se i na obuci, koju je prošlo više od 200 srpskih spasilacaCentar je radio na otklanjanju vanrednih situacija i u Albaniji, BiH, Grčkoj, Sloveniji

Dragomir AnđelkovićNI PO BABU, NI PO STRIČEVIMAPolitički analitičar i stručnjak za odnose s Rusijom Dragomir Anđelković procenjuje da zaposlenima u centru treba dati administrativni status kao i zapadnim zemljama:- Kao neutralna zemlja, treba da pazimo da imamo simetriju, što damo jednoj strani, treba da damo i drugoj. Ne radi se o vojnoj bazi, ni o nečemu što ugrožavalo bezbednost bilo koga u regionu. A što se tiče kritika povodom navodnog špijuniranja, to se može svakog mesta, uz sofisticiranije tehnike.

REAGOVANJANenad Čanak, lider LSVZatvoriti centarUkidanje ruskog, tzv. humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja međunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji. Takođe, pozivamo predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi te misteriozne ustanove.DSSNeprihvatljive uceneNeprihvatljive su ucenjivačke poruke Evropske komisije kojima se traži otežavanje, pa i onemogućavanje rada centra u Nišu, koji nema nikakve vojne komponente.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 12. epizoda: Kako je izgledao prvi sovjetski vojni avion?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track