ZATVORENA BIRAČKA MESTA: Lideri čekaju rezultate u sedištima stranaka
Foto: Tanjug

Prvi podaci večeras

ZATVORENA BIRAČKA MESTA: Lideri čekaju rezultate u sedištima stranaka

Politika -

Izbori su ponovljeni na 15 biračkih mesta, na kojima je upisan 19.631 glasač

BEOGRAD - Rezultati ponovljenog glasanja na 15 biračkih mesta iščekuju se večeras u štabovima stranaka u Beogradu, a, prema nezvaničnim procenama, RIK bi rezultate mogao da saopšti između 21.00 i 21.30 sati. U Demokratskoj stranci Srbije su i Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, lider Dveri, čiji prelazak cenzusa zavisi od večerašnjih rezultata.

Foto: Tanjug Tanja Valić
Foto: Tanjug Tanja Valić

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila prošlog petka, lista Dveri-DS S ima 4,99 odsto glasova U sedištu DS S očekuju se lideri DS Bojan Pajtić i ĐB Saša Radulović, koji su zajedno sa DS S i Dveri nastojali od 24. aprila, kada su održani izbori, da "bace senku" na izborni proces. OEBS je posle izbora 24. aprila ocenio da su oni bili regularni. SNS, iako je već osvojio apsolutnu pobedu na parlamentarnim izborima, sa preko 48,24 odsto glasova, takođe prati rezultate ponovljenih izbora, od kojih zavisi ne samo sudbina koalicije DS S - Dveri, već i definitivan broj mandata koji u slučaju SNS posle ponovljenih izbora može biti 138, umesto već izvesnih 131.

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u sediššte stranke je stigao prvi, oko 19.30, a u međuvremenu su stigli i drugi funkcioneri naprednjaka. Vučić će se, kako je najavljeno, obratiti novinarima u 21.30.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Ponovno glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima obavljeno je danas na 15 od ukupno više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji. Birališta su zatvorena u 20.00 sati. Prema prethodnim podacima RIK, SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, "Dosta je bilo" 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

foto: tanjug Oksana Toskić
foto: tanjug Oksana Toskić

Biračka mesta na kojima su građani danas na 15 biračkih mesta ponovo glasali za novi saziv republičkog parlamenta zatvorena su u 20 sati, a tokom večeri bi Republička izborna komisija trebalo da izađe sa preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora.

Izbori su ponovljeni na 15 biračkih mesta, na kojima je upisan 19.631 glasač. Predsednik RIK-a Dejan Djurđević je rekao je Tanjugu da nije bilo neregularnosti na biračkim mestima i da su ponovljeni izbori sprovedeni u najboljem redu. Nakon ponovljenih izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv republičkog parlamenta, a neizvesnost se suštinski tiče samo dve liste koje su oko cenzusa, a pre svega liste DS S-Dveri.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Inače, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno. SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, "Dosta je bilo" 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto. Glasanje je danas ponovljeno na 15 od ukupno više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji - na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva biračka mesta u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu. U 20 sati je prestala da važi i izborna tišina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja