ZBOG NEIZLEČIVE BOLESTI: Bramerc traži da se suđenje Hadžiću proglasi okončanim
Foto: Marina Lopičić

Nema izbgleda za nastavak suđenja

ZBOG NEIZLEČIVE BOLESTI: Bramerc traži da se suđenje Hadžiću proglasi okončanim

Politika -

U zahtevu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, Tužilaštvo ocenjuje da je nedavna odluka raspravnog veća da proces prekine na neodređeno vreme jednaka de fakto okončanju suđenja

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da raspravno veće proglasi okončanim postupak protiv bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića zbog njegove neizlečive bolesti.

U zahtevu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, Tužilaštvo ocenjuje da je nedavna odluka raspravnog veća da proces prekine "na neodređeno vreme" jednaka de fakto okončanju suđenja.

Po Tužilaštvu, sudije su narušile integritet čitavog postupka time što su Hadžiću koji je privremeno na slobodi u Srbiji, dozvolile da se viđa s nekim od svedoka odbrane, što mu je tokom procesa bilo zabranjeno.

"Budući da nema realnih izgleda za nastavak suđenja ili mogućnosti da integritet procesa bude obnovljen, nijedan legitiman cilj se ne postiže prekidom na neodređeno vreme koji je sada na snazi. U skladu s tim, Tužilaštvo ne vidi alternativu do da zatraži da proces bude zvanično proglašen okončanim", piše u danas objavljenom podnesku.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Hadžiću je dijagnoza tumora na mozgu u završnoj fazi postavljena novembra 2014, a proces protiv njega u prekidu je od oktobra te godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011. Suđenje je počelo u oktobru 2012. U trenutku prekida procesa, u toku je bila Hadžićeva odbrana.

Optužnica Hadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine, tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, za deportaciju i prisilno premeštanje, 1991-93. u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti.

Optužen je i za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja neopravdano vojnom potrebom, uništavanje verskih objekata i pljačku privatne i javne imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track