ŽIVOT PRIČA TATJANE VOJTEHOVSKI:  Jugoslav Petrušić otkriva najmračnije medijske tajne devedesetih!
Foto: Printscreen YT

Optužen da je hteo da ubije Miloševića

ŽIVOT PRIČA TATJANE VOJTEHOVSKI: Jugoslav Petrušić otkriva najmračnije medijske tajne devedesetih!

Politika -

BEOGRAD - U večerašnjoj epizodi emisije Život priča autorke Tatjane Vojtehovski gostuje Jugoslav Petrušić, čovek čiju je likvidaciju tražio Slobodan Milošević, a koji je u medijima optužen da je hteo da ubije Miloševića.

Ova epizoda emisije Život priča autorke Tatjane Vojtehovski, će se baviti medijskim manipulacijama devedesetih, a sudbina gosta je primer kako su u to vreme interesne grupe bile u stanju da naprave paralelnu stvarnost, koristeći medije zarad ostvarivanja svojih ciljeva.

Petrušić je 1999. uhapšen zbog, kako je u medijima servirano, pripreme atentata na Slobodana Miloševića. On je proveo u samici 367 dana, dok je ceo svet izveštavao o tome da je uhapšen čovek koji je hteo da ubije Slobodana Miloševića. Vest su preneli svi svetski mediji. Za to vreme on nije znao da mu se na teret stavlja pokušaj atentata na tadašnjeg predsednika SRJ. To je saznao nekoliko dana pre izlaska iz ćeliije, iz novina koje je dobio u ćeliji.

Danas, 17 godina kasnije, on se i dalje sudi sa državom. U predmetu se ne spominje atentat na Slobodana Miloševića. To je bila optužba samo u medijima, jer je tadašnjem režimu odgovaralo da tako vodi predizbornu kampanju.

Kroz emisiju "Život priča" autorke Tatjane Vojtehovski će biti ispričane dve stvarnosti: medijska stvarnost koju je proizvela tadašnja vlast i druga, paralelna stvarnost. U emisiji će biti objašnjeno šta je tačno bila uloga tzv Agencije za istraživanje medija i odnosa sa javnošću koja je bila centar proizvodnje paralelnih medijskih stvarnosti koje je vlast koristila za ostvarivanje svojih ciljeva.

Kako su manipulisali ljudima, događajima, ratnim zločinima, stvarajući sebi otklon od odgovornosti, a gurajući odgovornost za počinjeno u ruke nekom drugom.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

U emisiji Život priča autorke Tatjane Vojtehovski, koja se emituje večeras od 22:05 na TV Prva biće prikazana dokumenta, uključujući i interne beleške tadašnje vladajuće klike, koje do tančina objašnjavaju kako se manipulisalo činjenicama u medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track