ZLOČINAC: Nehat Tači uhapšen u Srbiji, optužen za terorizam!
Foto: Privatna Arhiva

Direktor regionalne policije Mitrovice lišen slobode

ZLOČINAC: Nehat Tači uhapšen u Srbiji, optužen za terorizam!

Politika -

Nehat Tači se sumnjiči da je 1999. u regionu Lipljana organizovao progon nealbanskog stanovništva i uništavanje njihove imovine

Direktor regionalne policije Mitrovice Nehat Tači, koji je u četvrtak uhapšen na administrativnom prelazu Končulj, okrivljen je za terorizam jer je 1999. godine u regionu Lipljana organizovao progon nealbanskog stanovništva i uništavanje njegove imovine - saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora.Tači je lišen slobode po poternici izdatoj po naredbi Višeg suda u Nišu prilikom izdavanja potvrde za ulazak na teritoriju centralne Srbije i odmah sproveden u pritvorsku jedinicu niškog KPZ.Kako je saopštila portparol Višeg suda u Nišu Iva Popović, protiv njega i još jedne osobe istraga zbog krivičnog dela terorizma pokrenuta je još pre sedam godina.- Sudija Okružnog suda u Prištini je 23. aprila 2009. godine doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv N. T. i A. T. zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo terorizma. Istražni sudija Višeg suda u Nišu je 17. septembra 2010. godine doneo rešenje kojim je ovoj dvojici osumnjičenih određen pritvor i izdao naredbu za raspisivanje poternice. Viši sud je 2. decembra iste godine doneo rešenje o prekidu istražnog postupka jer ova lica nisu bila dostupna državnim organima Republike Srbije - kazala je Popovićeva.- Kako saznajemo, Tači je u vreme ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji bio visoki policijski funkcioner u Prištini i rukovodio je jedinicama koje su progonile nealbansko stanovništvo.- Tokom istrage saslušani su svedoci koji su potvrdili da im je Tači naredio da napuste svoje domove i upućivao im pretnje ukoliko to ne učine, nakon čega je naređivao da im kuće budu spaljene. U međuvremenu je jedan od svedoka preminuo, ali je njegov sin takođe prisustvovao ovim događajima i dao iskaz protiv Tačija - kažu naši sagovornici uključeni u ovaj slučaj.Vladimir Stanojević, portparol niškog Višeg javnog tužilaštva, saopštio je da je predmet protiv Nehata Tačija juče prosleđen na dalje postupanje Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Nije izolovanU PRITVORU BEZ SPECIJALNOG TRETMANAKako saznajemo, Tači nije izolovan od drugih pritvorenika u niškom Kazneno-popravnom zavodu.- On se ponaša normalno, nema posebnih zahteva niti je sud za njega zatražio neki poseban tretman ili izolaciju - kažu naši izvori iz ove ustanove.Prema navodima kosovskih medija, Tači je putovao u jednu zapadnoevropsku zemlju preko teritorije Srbije kad je uhapšen.

M. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track