ZORAN ĐORĐEVIĆ: Pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vojni sindikat Srbije najavio protest

ZORAN ĐORĐEVIĆ: Pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane. On je podsetio da, prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije, profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk.

Vojni sindikat je za 27. novembar zakazao protest čiji cilj je ostvarenje zahteva jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije i zaustavljanje njenog daljeg urušavanja.

Foto: Promo
Foto: Promo

Đorđević je istakao da briga o životnom standardu pripadnika Vojske Srbije nije privilegija Vojnog sindikata, već "zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšavaju prema realnim mogućnostima države i društva".

Prema njegovim rečima, mora biti više razumevanja za sve teškoće i probleme sa kojima se suočavamo, pre svega u procesu ekonomskog oporavka.

"Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici vojske", rekao je on.

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ministar je ukazao da, prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije, profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk.

„Treba imati u vidu da je kroz istoriju bilo mnogo teških trenutaka, ali da pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske“, poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja