ZORAN PRERADOVIĆ: Više niko neće predati stranku kao što je to učinio Nikolić
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Epilog

ZORAN PRERADOVIĆ: Više niko neće predati stranku kao što je to učinio Nikolić

Politika -

BEOGRAD - Opereta između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića dobiće svoj epilog kada saznamo otpremninu koju će Nikolić dobiti za svoje političko beskućništvo, rekao je novinar NIN-a Zoran Preradović. On ne veruje da će ta otpremnina biti u vidu mesta premijera ili predsednika Srpske napredne stranke.

"Vučić neće ponoviti Nikolićevu grešku i prepustiti stranku. To više niko nikada neće uraditi. Nije se smelo dozvoliti da Nikolić ide kao predsednički kandidat jer bio to vodilo u drugi krug, što bi Vučić doživeo kao poraz jer je naciju ubedio da je mesija", objašnjava Preradović za N1.

Govoreći o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla, Preradović kaže da imamo još jedan tajni ugovor. „Naše iskustvo u privatizaciji nije pokazalo da je privatno vlasništvo tako dobro rešenje u odnosu na državno“, ističe gost Novog dana.

Foto: Beta Emil Vas
Foto: Beta Emil Vas

Da li će uporedo sa predsedničkim biti i parlamentarnih izbora, saznaćemo do ponedeljka, najavio je premijer. Višegodišnju atmosferu u kojoj građani stalno dobijaju najave da će u nekom roku dobiti izjavu premijera i saznati nešto o važnim pitanjima, kreira sam premijer, kaže Preradović. Prema njegovom mišljenju, razlog je što se Vučić u takvoj atmosferi odlično snalazi i u njoj dobija na snazi, vidljivosti i prostoru.

Smatra da bi parlamentarni izbori, samo godinu dana posle prethodnih, išli na ruku samo aktuelnom premijeru, za razliku od opozicije.

"Nije normalna situacija u kojoj nijedna opoziciona stranka ne može da izbaci predsedničkog kandidata", ističe gost Novog dana.

On dodaje da bi Vučićevim prelaskom sa mesta premijra na poziciju predsednika došlo do ozbiljnog ljuljanja i poništavanja institucija.

Foto: FoNet Nenad Đorđević
Foto: FoNet Nenad Đorđević

"On kao predsednik može samo da predloži mandatara, ali s obzirom da je predsednik stranke uticaće na rad vlade, jer je njihov partijski šef", objašnjava Preradović i dodaje da bi parlamentarni izbori predstavljali samo dodatni trošak i potvrdu da je Srpska napredna stranka najjača.

Disciplinovanje medija

NIN je objavio da britanska vlada nastoji da disciplinuje medije predlogom zakona da objavljivanje poverljivih podataka, do kojih se došlo „curenjem“ kao slučaju Edvarda Snoudena, bude krivično delo. Uredniku, koji bi se usudio da takve podatke objavi, pretila bi zatvorska kazna do 14 godina zatvora.

I pored ovakvog predloga zakona, Preradović kaže da u zapadnoj Evropi postoji sloboda medija „u odnosu na ono što mi živimo“.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Mi živimo paralelnu realnost, nešto što se ne viđa baš često. Sa sveprisutnim premijerom i budućim predsednikom, koji iskače iz svake kutije, samo što vam ne ulazi u kuću ne kucajući i ne izuvajući se", objašnjava novinar NIN-a našu situaciju.

Ističe da je izborna kampanja u SAD pokazala da su mediji bili žestoko na strani Hilari Klinton.

"Ne moraju mediji da budu neopredeljeni, ali moraju da budu profesionalni, mora da postoji donja granica profesionalnosti. A ono što mi živimo teško je bilo s čim uporedivo", kaže Preradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track