ZORAN ŽIVKOVIĆ: Po zakonu je nedopustivo davati školama imena živih ljudi
Foto: Fonet/Božidar Petrović

OŠ Rastko Nemanjić sad je Kalifa bin Zaid

ZORAN ŽIVKOVIĆ: Po zakonu je nedopustivo davati školama imena živih ljudi

Politika -

BEOGRAD - Promena naziva Osnovne škole OŠ Rastko Nemanjić Sava u selu Dojeviće kod Kraljeva, u OŠ Kalifa bin Zaid Al Nahjan nema nikakve veze sa promovisanjem tolerancije već je još jedan dokaz da je neophodno uvesti izmene Zakona o Vladi, ocenio je danas predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Оn је u skupštinskom holu naveo da su mu i kolege Bošnjaci rekli da promenu imena škole ne vide kao novi korak u unapredjivanju tolerancije medju narodima.

"I oni su saglasni s tim da bi ispravan put bio da se izgradi nova škola tamo gde je potrebna i da se toj školi da ime po Bošnjaku, znamenitom za svoju naciju, državu, civilizaciju", rekao je Živković.

Lider Nove stranke kazao je da je, prema Službenom glasniku, Privredni sud u Kraljevu u sudski registar upisao izmenu naziva osnovne škole u selu Dojeviće iako je po zakonu nedopustivo školama i ulicama davati imena živih ljudi.

Živković je dodao da zato ostaje nejasno ko je zapravo dotični Kalifa bin Zaid Al Nahjan zbog kojega je Osnovna škola "Rastko Nemanjić Sava" promenila ime.

Kalifa bin Zaid Al Nahjan je aktuelni predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na tom položaju je od 2004. godine.

Živković je dodao da "ukoliko se već praktikuje ovakva politika, onda nije nikakvo čudo što prištinski parlament uzima Trepču i Telekom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja