ZORANA MIHAJLOVIĆ O TOMI NIKOLIĆU: Volela bih da vidim više energije kod predsednika Srbije
Foto: Nebojsa Mandić

U vladi postoji jedinstvo

ZORANA MIHAJLOVIĆ O TOMI NIKOLIĆU: Volela bih da vidim više energije kod predsednika Srbije

Politika -
Vrlo je važno da predsednik Srbije daje podršku Vladi. On to deklarativno govori, a onda daje izjave koje nisu i ne čine se kao podrška Vladi. Zaista bih volela da vidim više energije, jer nam je svima potrebna. A sigurna sam da on tu energiju ima, kazala je Mihajlovićeva

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi volela da vidi više energije u predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, jer je ta energija svima potrebna.

"Vrlo je važno da predsednik Srbije daje podršku Vladi. On to deklarativno govori, a onda daje izjave koje nisu i ne čine se kao podrška Vladi. Zaista bih volela da vidim više energije u predsedniku Srbije, jer nam je svima potrebna. A sigurna sam da on tu energiju ima", kazala je ona u intervjuu časopisu Nedeljnik.

Mihajlovićeva je kazala i da je za sve korake koje Vlada preduzima u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji potrebno da postoji jedinstvo.

"Niko od predsednika Srbije ne traži ne znam šta, ali toliko toga može da uradi. Pasivizirani ste onoliko koliko želite da ste pasivizirani. U svakom javnom poslu vi birate koliko ćete da radite. Dakle, zavisi od vas da li ćete raditi ili ćete biti pasivni. To isto važi i za predsednika Srbije", kazala je ona.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Srpske napredne stranke, ocenila je da nije primetila da u toj vodećoj vladajućoj stranci ima podela na Vučićeve i Nikolićeve ljude. Ona je istakla i da u aktulelnoj Vladi Srbije ne postoji ministar koji radi protiv države, kao što je to bio slučaj u prošloj, ali je istakla da postoje ministri koji su efikasniji i oni koji su manje efikasni.

"Postoje ministri koji su spremni da ostave sve sa strane i rade punom parom u Vladi, ali i ministri koji se u tom poslu ne snalaze najbolje", dodala je ona.

Mihajlović je naglasila i da je ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić vrlo iskusan političar koji zna da koristi svoj talenat i da vrlo ciljano šalje poruke i logično je da i sam očekuje da mu se u istom tonu odgovori.

"Dačić sve što kaže ne kaže tek reda radi, da bi ispalo šarmantno i duhovito. Inače, mi na sednicama Vlade sedimo jedno pored drugog i uvek nešto prokomentarišemo, tako da znam da je i njemu samom interesantno kada čuje da dovitljivost može da ima i viši nivo", dodala je ona.

Mihajlović je kazala da ona podržava rekonstrukciju Vlade Srbije samo ako će da to da donese nešto dobro, i da premijer kao vođa tima ima punu slobodu da iz bilo kojih razloga nekoga promeni, kao i da nije bitno da li je sporna ona ili neki drugi ministar.

Govoreći o Čedomiru Jovanoviću kao mogućem pojačanju Vlade, Mihajlovićeva je kazala da "Jovanović više ne zna na koji način da se ponudi premijeru Aleksandru Vučiću da uđe u Vladu, a nuđenje nikad nije dobro i isto je kao poltronisanje".

Ona je navela i da ne priželjkuje da bivši predsednik zemlje Boris Tadić uđe u Vladu Srbije.

Prema rečima ministarke, u Srbiji se ove godine u građevinarstvu odnosno stanogradnji, energetici, infrastrukturi i saobraćaju mogu očekivti investicije od najmanje milijardu evra.

Zorana Mihajlović je kazala i da je realno da se Koridor 10 završi do kraja 2016, naglasivši da će ako ova Vlada tada bude postojala u ovom sastavu ona biti ministarka koja će konačno staviti tačku na Koridor 10. Ona je rekla da nikad nije predložila nijedno ime za direktora Železnica Srbije i dodala da je njen stav po tom pitanju jasan - da na čelu javnih preduzeća, pogotovo kada se govori o preduzećima koja raspolažu milijardama investicija, moraju da budu ljudi od autoriteta, koji su stručni i iskusni i koji nisu ni na koji način kompromitovani. Ona je kazala i da i dalje stoji iza toga da preduzeće Srbijagas ne ide u pravcu u kom bi trebalo da ide i da to mora da se menja.

Mihajlović je istakla i da ona nikada nije bila protiv gasovoda Južni tok i objasnila da su je te optužbe pratile zbog toga što je 2008. bila jedina koja je ustala i rekla da postoji problem u energetskom sporazumu s Rusijom i da srpska strana nije pregovarala na pravi način, što je i premijer Vučić ponovio pre nekoliko meseci.

"Nisu ovde problem Rusi, nego što svako treba da gleda interes svoje zemlje. I to je nešto što naši političari moraju da nauče. Interes naše zemlje mora da se čuva bez obzira na to da li vam je neka zemlja simpatična, draga ili jako volite nečijeg predsednika ili premijera", kazala je ministraka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Beta/Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track