20.000 EVRA ONOME KO USPE DA GA NAĐE: Potraga za grobom ovog vojnika u Srbiji
Foto: Saša Urošev

20.000 EVRA ONOME KO USPE DA GA NAĐE: Potraga za grobom ovog vojnika u Srbiji

Srbija -

NOVI PAZAR - Avanturisti i zaljubljenici u istoriju iz Novog Pazara već nekoliko dana prelistavaju udžbenike, arhivsku građu i dokumenta, ne bi li otrkili bilo kakve tragove o tome kako je poginuo i gde je sahranjen Adalbert Brandl, podoficir nemačke vojske iz Drugog svetskog rata.

Naime, na internetu se pojavila informacija da nemačka organizacija Volksbund nudi novčanu nagradu za informaciju o tome gde je sahranjen 29-ogodišnji Brandl koji je poginuo u okolini Novog Pazara novembra 1944. godine.

Iznos nagrade nije naveden, a u gradu se pominje iznos od čak 20.000 evra.

- Obožavam istoriju i novac me ne zanima, ovo vidim kao jednu detektivsku priču. Međutim, do sada nisam imao uspeha, odnosno, nisam uspeo ništa da saznam – kaže jedan od tragača za grobnicom Brandla.

U Društvu istoričara tvrde da su šanse tragača male i da je gotovo nemoguće pronaći telo ubijenog pripadnika Vermahta u Novom Pazaru.

- U Novom Pazaru nema nemačkih vojnih grobalja, niti se zna gde su sahranjivani njihovi borci. Ako je tačna informacija da je poginuo novembra 1944. godine, onda je najverovatnije stradao u savezničkom bombardovanju grada, a ne u nekom okršaju sa partizanima. Kako je tada poginuo veliki broj građana, gotovo siguran sam da je on sahranjen u masovnoj grobnici na Hadžetu – priča Redžep Škrijelj, član Društva.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs kaže da u Nemačkoj postoje dve organizacije koje sprovode akcije pronalaženja lokacija na kojima su sahranjeni nemački vojnici iz Drugog svetskog rata i njihovog prebacivanja u domovinu ili vojna groblja u zemlji u kojoj su nastradali.

- Upoznat sam sa tim slučajem, a Adalbert Brandl je samo jedan od 700.000 nemačkih vojnika stradalih u Drugom svetskom ratu za čijim posmrtnim ostacima se trenutno traga. Nemačka je ozbiljno shvatila taj posao, a to najbolje ilustruje podatak da su od 5 miliona poginulih vojnika, pronašli posmrtne ostatke njih 4,3 miliona – priča Vajs.

(Blic/N. Kočović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track