BEZDUŠNO I SRAMOTNO: Radnica Jure koja se leči od raka ponovo ostala bez posla
Foto: V.M. Južne Vesti

neće da je prime za stalno

BEZDUŠNO I SRAMOTNO: Radnica Jure koja se leči od raka ponovo ostala bez posla

Srbija -

Violeta Petrović koja se leči od tumora još jednom je dobila telefonski poziv iz “Jure” u kome joj je, kaže, saopšteno da joj je danas istekao ugovor o radu koji joj neće biti produžen, bez obzira na to što je još na bolovanju. Iako kaže da fabrika ponovo nije učinila ništa nezakonito, ova 42-godišnja majka smatra da sa njom nisu postupili “ljudski”.

Glavni krivac za to što je ponovo socijalni slučaj je, kako kaže, država koja je nije zaštitila kao radnicu koja je teško bolesna i koju očekuje lečenje i narednih godinu dana. Iako su je pre 6 meseci vratili na posao, iz korejske fabrike joj opet nisu produžili ugovor, a to je kaže i očekivala.

- Da sam ostala na poslu još danas, od sutra bih morala da budem primljena za stalno, što se nije dogodilo. To sam i očekivala, jer nisu hteli da mi produže ugovor ni posle 2 meseca na bolovanju, a kamoli sada kada nisam na poslu 8 meseci. Sada idem kod doktora da uzmem doznake za bolovanje za ovaj mesec, a sutra po radnu knjižicu - kaže Petrovićeva.

Ona objašnjava da joj je u međuvremenu odstranjena dojka, te sada ima status osobe sa invaliditetom. Za invalidsku penziju joj, kaže, u radnoj knjižici fali još 4,5 meseca staža i tvrdi da je rukovodstvo “Jure” upoznato sa tim, ali da joj ovog puta nisu izašli u susret. Ona objašnjava i da poslednjih 6 meseci nije “na teretu” poslodavca već države, koja plaća njena potraživanja dok je na bolovanju.

Na pitanje da li će moći da živi od socijale, Violeta koja je samohrana majka 13-godišnjeg deteta, kaže da je “bolje i toliko nego ništa”.

- Ko će sada da me zaposli kao 42-godišnjeg invalida, kad ni za mlade nema posla - dodala je.

Iz “Jure” ponovo nema odgovora

Petrovićevoj koja se od tumora leči od septembra 2016. godine, nisu produžili ni prethodni ugovor dok nije bilo intervencije gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i Ministrstva za rad i socijalnu politiku.

Bulatović je na konferenciji za medije u Gradskoj kući pre pola godine, kada Violeti prvi put nisu produžili ugovor, pročitao pismo iz kompanije u kome je bilo navedeno da rukovodstvo nije bilo svesno situacije u kojoj je ova Nišlijka.

“Jura” korporacija je odlučila da pre svega iz moralnih i pre svega humanih razloga reaguje i da u ovom specifičnom slučaju pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti, tako što će Violeti Petrović produžiti ugovor - rekao je tada gradonačelnik Niša.

Novinari su i tada imali problema da stupe u kontakt sa rukovodstvom fabrike koja se nalazi u Nišu, a sličan odgovor Južne vesti dobile su i u novom telefonskom razgovoru sa zaposlenom u “Juri”. I sada su iz ove korporacije kazali da “nemaju službu za odnose s javnošću”.

Morate se obratiti pismeno menadžmentu, ima sigurno neka adresa na sajtu - navela je radnica koja se javila na fiksni telefon.

Podsetimo, Ministarstvo rada i socijalne politike navelo je da “Jura” ni pre 6 meseci nije prekršila zakon ne produživši ugovor Violeti Petrović koja je i tada bila na bolovanju.

(Kurir.rs/Južne vesti, V.M)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track