(FOTO) OVO JE NENAD, HEROJ POPLAVA U VRŠCU: Deca su u panici vrištala i zapomagala iz škole, vadili smo ih kroz prozore!
Foto: Vladimir Milovanović

Bujice opustošile sela Uljma i Šušare

(FOTO) OVO JE NENAD, HEROJ POPLAVA U VRŠCU: Deca su u panici vrištala i zapomagala iz škole, vadili smo ih kroz prozore!

Srbija -

VRŠAC - Dvoje ljudi stradalo je u bujičnim poplavama koje su u sredu uveče zahvatile sela Uljma i Šušare kod Vršca, a u obližnjoj školi voda je dostigla visinu od čak pola metra!

foto: Vladimir Milovanović

Jedan od meštana koji su pokazali veliku hrabrost jeste Nenad Đokić koji je za Kurir pokušao da opišre dramu koja se odvijala u Uljmi.

- Bilo je pola metra vode u školi. Deca su bila u panici i vrištala su. Na traktorima smo ih izvozili na sigurno - kaže ovaj hrabri čovek.

foto: Vladimir Milovanović

Njegova radnja je i odmah pored kuće Slavne Marinkov koja je izgubila život u polavi...

(KURIR TV) BLATO, MULJ I OČAJ: Ovako izgleda Uljma dan posle poplave

- Rekao sam joj da sačeka i da ću je izvući. Međutim, kada sam izašao, video sam jednu komšinicu kako se drži za vrata od kapije, voda ju je umalo odnela. Izvukao kroz prozor njeno dvogodišnje dete i tek tada sam video Slavnu u vodi. Nas četvorica smo požurili do nje, ali je bilo kasno - priča Nenad.

foto: Vladimir Milovanović

Porodice u bolu, tuga na licima, blato, pomrla stoka, uništen nameštaj, kuće i njive... Ovo su slike koje smo zatekli dan kasnije. Stevanka Stojanov izgubila je majku Slavnu Marinkov (85), koja je slabo pokretna, s hodalicom, pokušala da se spase.

- Tog popodneva majka me je pozvala telefonom i rekla da su ulice pune vode. Rekla sam joj da se smiri i da sa sinom krećem po nju - priča Stevanka.

foto: Vladimir Milovanović

Dok je putovala, javili su joj da su majku, koja je izašla iz kuće, izvukli iz bujice.

- Tek kada sam stigla, rekli su mi da se utopila. I dalje ne mogu da verujem da je tako završila... - jecajući priča Stevanka:

VRŠAC SANIRA POSLEDICE NEVREMENA: Voda, blato i mulj potopili sela, spasioci i dalje na terenu

- Prošlog petka sam joj donela muškatle. Sada više nema ni nje ni cveća.

Tragedija je zadesila i dom Borivoja Omorca (50), koji je umro najverovatnije od infarkta prouzrokovanog stresom i šokom.

foto: Vladimir Milovanović

- Kiša je padala neverovatnom silinom. Sa sinom Petrom (22) otišla sam u školu po malog Nemanju (12). Petar ga je na ramenima nosio kući. Kada smo došli, voda je već prodrla u kuću. Borivoje i ja smo odmah iznosili stvari iz kuhinje, pustili smo svinje i živinu... Ceo dan smo radili, ali se on dobro osećao - priča njegova supruga Vesna.

Oko 22.30 su legli. Probudili su ih spasioci koji su kamionom došli da ih evakuišu.

foto: Vladimir Milovanović

- Borivoje je bio pospan. Pretpostavljam da se uplašio. Naročito kad je video kako najmlađe dete kroz prozor prebacuju u kamion. Imao je tri bajpasa, a pre nekoliko meseci imao je još jednu operaciju. Za njega je sve ovo bio stres. Čim je ušao u kamion, uhvatio je starijeg sina za ruku, tri puta uzdahnuo i umro. Kuća mi je uništena, od četiri svinje samo je jedna ostala, bašta mi je propala... Sve je u mulju. A što je najgore od svega, izgubila sam muža, koji mi je bio oslonac. Ceo život mi se promenio za samo sat vremena.

PAKAO U VRŠCU, IMA MRTVIH: Nezapamćeno nevreme razorilo sela, stigla Žandarmerija iz Beograda

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović rekla je da je najvažnije da su ugroženi zbrinuti u prihvatnim centrima, snabdeveni hranom, pijaćom vodom i medicinskom negom:

foto: Vladimir Milovanović

- Oni će tamo ostati dok se ne steknu uslovi za njihov bezbedan povratak u svoje domove. Prioritet ima čišćenje seoske ambulante, kao i škole i ostalih institucija, i sve ono što je neophodno kako bi se život u selu vratio u normalan tok.

Najezda pijavica

PLAŠE SE ZARAZE OD MRTVE STOKE

U bujici koja je poharala vršačka sela stradala je i stoka. Meštani se pored toga što su pretrpeli veliku materijalnu štetu plaše i zaraze.

foto: Vladimir Milovanović

- Od šest svinja samo mi je jedna ostala. Stradala mi je živina, ne znam šta ću... Po dvorištu imam i mrtve mačke. Plašim se da će se neka zaraza pojaviti - kaže jedan od meštana.

U barama su se pojavile i brojne pijavice, a jedan meštanin tvrdi da je u kući video i zmiju.

(Kurir.rs/Ružica Kantar/Foto: Vladimir Milovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track