(FOTO) NASTAVLJENI RADOVI NA IZGRADNJI HRAMA: Groblje u Vranju čekalo na crkvu skoro 20 godina
Foto: Vranje. Org. Rs

BUNUŠEVAČKO GROBLJE

(FOTO) NASTAVLJENI RADOVI NA IZGRADNJI HRAMA: Groblje u Vranju čekalo na crkvu skoro 20 godina

Srbija -

VRANJE - Uz podršku lokalne samouprave i pojedinaca nastavljeni su radovi na izgradnji crkve na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Prvi pokojnik na tom groblju sahranjen je 1981. godine, a krajem devedesetih godina krenulo se sa pričom o izgradnji božijeg hrama.

Temelji za hram na Bunuševačkom groblju u Vranju postavljeni su 2011. godine, ali je zbog nedostatka sredstava izgradnja prekinuta. Para tada nije bilo ni u gradskoj kasi niti u crkvenoj opštini Eparhije vranjske.

foto: Vranje. Org. Rs

Radovi su nastavljeni u ponedeljak molebanom, koji je služio Episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom.

"Temelji za hram na Bunuševačkom groblju u Vranju postavljeni su 2011. godine, ali je zbog nedostatka sredstava izgradnja prekinuta. Očekujem da ćemo vrlo brzo postaviti krst, i u crkvi služiti opela, liturgije. Mi gradimo duhovni hram i nadam se da će nam svi koji žele pomoći u tome", rekao je vladika vranjski Pahomije.

"Nijedna crkva u poslednjih 100 godina nije izgrađena i naša moralna obaveza je da pomognemo da se ovaj hram što pre završi. Lokalna samouprava je opredelila sredstva za izgradnju crkve, a učinićemo to i kroz rebalans budžeta", istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

On je pozvao sve ljude dobre volje da se uključe u akciju i u skladu sa mogućnostima pomognu završetak crkve na Bunuševačkom groblju.

foto: Vranje. Org. Rs

Vranjanci čiji su rođaci sahranjeni na Bunuševačkom groblju objašnjavaju da je daleko komplikovanije organizovati sahrane na tom groblju, a sve bi bilo jednostavnije da je crkva sagrađena.

"Problem je prevoz zbog udaljenosti groblja. Pokojnik se preuzima iz mrtvačnice odvozi na opelo u crkvu na Šapranačkom groblju. Nakon toga se prebacuje na Bunuševačko groblje gde se sahranjuje. Za rodbinu pokojnika je u tim teškim trenucima, to velika muka", napominju Vranjanci.

(T.S. Foto: Vranje.org.rs, privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track