SPECIJALNI BICIKL, POMOĆ ZA SUBOTIČKOG PARAOLIMPIJCA: Slavko Adamov dobio svog Poršea
Foto: Nadica Harminc

ne predaje se

SPECIJALNI BICIKL, POMOĆ ZA SUBOTIČKOG PARAOLIMPIJCA: Slavko Adamov dobio svog Poršea

Srbija -

SUBOTICA - Subotičaninu Slavku Adamovu, uspešnom paraolimpijcu, danas je na Trgu uručena donacija, specijalni unikatni bicikl, kojim će, uprkos svom invaliditetu, početi da trenira za takmičenja na paraolimpijskim sportovima.

Ranije je Slavko vozio polumaraton, rutinskim kolicima, na nožni pogon, 21 kilometar na deonici Danilovgrad –Podgorica. Učestvovao je na Evropskom prvenstvu u paratekvandou, a na državnoj štafeti osvojio treće mesto. Slavko je javnosti Srbije poznat i po tome, što je uprkos svom invaliditetu uspeo da nogama stvara umetničke slike.

foto: Nadica Harminc

Sada je, kaže, ovaj unikatni bicikl za njega pravi Porše.

—Meni je ispunjen san, koji nisam očekivao. Rekao sam dajte mi Porše i ja ću vam pokazati šta znam. Ovo je strela, ovo leti, kaže presrećni Slavko, na Trgu Subotice, pred okupljenim građanima koji su prisustvovali uručenju jedinstvenog bicikla.

Sredstva su sakupljenja zahvaljujući humanitarnoj trci koju je organizovao Ultramaratosnki klub Paligo Palus sa Palića. Građani su kupovali kupone od sto dinara, a akciju je podržao i Grad Subotica. Dva preduzeća i proizvođač bicikli su bili sponzori, a od tog novca je i 30 mališana Kolevke bilo na zimovanju.

Slavko se zahvalio svima koji su mu pomogli, a kaže da ga očekuju sada naporni treninzi za predstojeći maraton.

—Treniraću posvećeno u Dudovoj šumi i na Paliću, jer drugih terena nema i opravdaću poverenje ovih ljudi dobre volje, kaže Slavko.

Elvira Janoši, poznata sportistkinja i predsednica kluba Paligo Palus, kaže da zna Slavka još od malih nogu, dok je kao dete slikao nogama.

foto: Nadica Harminc

—Prošlogodišnjom humanom akcijom sada su kupljena kolica Slavku Adamovu. On je izrazio želju da dobije bicikl kojim bi mogao da učestvuje na maratonskim. Pomoćićemo Slavku da bude prvi paraolimpijac, a mnogo je pomogla Danijela Andrašić, kaže Elvira Janoši.

Nije bilo jednostavno proizvesti bicikl, koja ima specijalne delove, ali svi ističu zasluge proizvođača bicikla, čije su komande vezane za noge, a takav bicikl još ne postoji na tržištu. Centar za socijalni rad ispričao je Slavkovu priču nekom u fabrici bicikli, koja je prihvatila izazov, kaže Robert Štajn, a za Slavka je ovo veliki dan.

—Kolica su idealna za moje kilograme. Čekam prvi maraton, da li će se voziti 10 ili 30 kilometara, još ne znam, ali počinjem da treniram, kaže Slavko Adamov, a direktor Kolevke Nenad Kozomora ističe, da znajući Slavka, očekuje da bude prvi paraolimpijac iz Subotice, u biciklizmu i tekvandou.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track