GORI ĐUBRE I U KAČAREVU: Požar bukti deponijom, prete čak i eksplozije
Foto: Kurir

KATASTROFA

GORI ĐUBRE I U KAČAREVU: Požar bukti deponijom, prete čak i eksplozije

Srbija -

Plamen se razbuktao u četvrtak posle podne, požar je ugašen u većem delu, ali je kompletna sanacija moguća tek za nekoliko dana

Posle velikog požara na deponiji u Vinči, koji je zahvatio na hektare đubreta, plamen je u četvrtak buknuo i na deponiji u Kačarevu, nadomak Pančeva.

I dok stručnjaci upozoravaju da se pri sagorevanju deponija otpuštaju opasna kancerogena jedinjenja, u JKP „Kačarevo“ strahuju da bi na vatrom zahvaćenom području moglo da dođe do eksplozija boca, ali i municije!

Nasipanje zemlje

- Drugi dan ekološke katastrofe. JKP „Kačarevo“ nastavlja s gašenjem požara na deponiji. Zasad vetar nosi dim dalje od Kačareva, ka Padini. Molimo sve sugrađane koji moraju da izbace smeće na deponiju da to učine na mestima gde je požar lokalizovan. Postoji realna opasnost od eksplozija boca, pa čak i municije - stoji u alarmantnom obaveštenju JKP „Kačarevo“ na Fejsbuku.

foto: Kurir

Vaso Krkobabić, direktor ovog preduzeća, objašnjava za Kurir da je požar velikom brzinom zahvatio skoro celu deponiju, površine oko dva kilometra.

- Radnici JKP „Kačarevo“ su uspeli da istog dana lokalizuju vatru u centralnom delu deponije. Problem još uvek postoji na obodnim delovima, u rasponu od oko 400 metara. Taj deo se vodom vrlo teško gasi, pa je jedino rešenje nasipanje zemlje - objašnjava Krkobabić i dodaje da očekuje da posledice požara budu sanirane za dva, tri dana.

Direktor JKP „Kačarevo“ kaže da je problem i to što se na ovu deponiju bacaju razne stvari, pa je tokom gašenja bilo i manjih eksplozija.

- Moguće je da su neki sugrađani na deponiju bacali oružje ili municiju, koje nisu, u skladu s novim zakonom, želeli da predaju policiji. Međutim, do praskanja je moglo da dođe i spaljivanjem bočica dezodoransa - navodi on.

Pucalo kao na ratištu

Da je bilo eksplozija, potvrđuje i Jovica Jakimovski, koji je učestvovao u gašenju plamena.

- Pucalo je kao da smo na ratištu ili da je Nova godina. Srećom, vetar duva suprotno od naseljenog mesta, pa se zagušljivi vazduh i dim ne osete mnogo dalje od deponije - dodaje on.

Podsetimo, ogroman požar izbio je i u Vinči 16. maja, a kako su gradske vlasti Beograda objasnile, do sada je sanirano tek dve trećine žarišta. Plamen je 16. juna zahvatio i đubre na divljoj deponiji u Batajnici.

Profesor Petar Pfendt

KANCEROGENE MATERIJE

U Srbiji, pored uređenih, ima i oko 3.500 većih divljih deponija, odnosno ukupno s manjim, između 20.000 i 30.000. Petar Pfendt, penzionisani profesor životne sredine na Hemijskom fakultetu u Beogradu, kaže za Kurir da sve one predstavljaju rizik po zaštitu životne sredine, ali i zdravlje ljudi.

- Istraživanja su pokazala da se prilikom požara otpušta oko 4.000 raznih supstanci, od kojih su neke kancerogene i vrlo opasne. Najugroženiji su svi koji žive u prečniku od 1,6 kilometara - objašnjava prof. Petar Pfendt i dodaje da je vazduh u Srbiji generalno veoma zagađen i da se mora naći trajnije i efikasnije rešenje za deponije.

Gradska uprava Pančeva:

NEMA ZAGAĐENJA VAZDUHA

U Gradskoj upravi Pančeva kažu da su sve nadležne gradske službe na terenu i da rade na saniranju posledica požara.

- Na osnovu merenja Zavoda za javno zdravlje Pančeva, koji je uputio mobilnu jedinicu za merenje zagađenja, prvi rezultati su zadovoljavajući - vrednosti su ispod graničnih, a kako dominantan vetar duva prema ataru, mobilna jedinica će i tamo biti pomerena radi merenja - istakli su u Gradskoj upravi Pančeva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STANOVNICI VINČE I OKOLNIH MESTA NE MOGU DA DIŠU ZBOG SMRADA SA DEPONIJE

Kurir / Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track