KIKINDA SE OPORAVLJA POSLE NEZAPAMĆENOG NEVREMENA: Vetar čupa stabla kao čačkalice
Foto: Saša Urošev

ovo se ne pamti

KIKINDA SE OPORAVLJA POSLE NEZAPAMĆENOG NEVREMENA: Vetar čupa stabla kao čačkalice

Srbija -

KIKINDA: Sve nadležne službe maksimalno su se angažovale kako bi se posledice olujnog nevremena, koje se u petak predveče obrušilo na Kikindu i okolinu što pre oklonile- potvrdio je Kuriru Milivoj Linjački, zamenik komadanta gradskog Štaba za vanredne situacije.

foto: Saša Urošev

Nevreme kakvo se u poslednjih dvadesetak godina ne pamti, i danas je bila glavna tema. Za kratko vreme je palo nešto više od 7 litara kiše po kvadratnom metru dok je snažan vetar, brzinom od stotinak kilometara na čas, nosio sve pred sobom. Kakva je kataklizma zadesila Kikinđane, najbolje ilustruje slika koju smo zatekli u rubnom delu grada, u Albertovoj ulici. Dragici Golušin oluja je baš nagrdila kuću u kojoj sama živi. Limeni krov sa komšijskog pomoćnog objekta iz susedne ulice leteo je dvadesetak metara i zabio u krov njenog skromnog doma:

-Ušla sam u sobu da se sklonim od kiše i vetra kad se začuo jak udarac. Videla sam da se komšijin krov zabio u moju kuću. Prava je sreća da niko nije stradao. Što pre moram da saniram štetu, jer ako okiši sve će mi propasti- jadala se ona.

Olujni vetar divljao je širom Banata, pa je u Srpskoj Crnji sa zgrade OŠ "Đura Jakšić"oduvao krov.

foto: Saša Urošev

Nadležni uveravaju da će sve posledice snažnog nevremena biti sanirane do kraja dana. To se prvenstveno odnosi na havarije na niskonaponskoj mreži, zbog koje su pojedina domaćinstva ostala bez struje, a bilo je i kvarova na javnoj rasveti:

- Registrovano je oko 80 kvarova, a značajan broj već je otklonjen. Obišli smo i Bašaid. U selu koje je od Kikinde udaljeno dvadesetak kilometara, petnaestak domaćinstava i dalje je bez struje. Normalizacija u isporuci električne energije očekuje se u najskorije vreme - potvrdio Linjački.

foto: Saša Urošev
foto: Saša Urošev

Meštani koji od petka uveče nemaju struju i Zoran Petrović, predsednik MZ Bašaid, očekuju da se to desi što pre. Strahuju za namernice u zamrzivačima, ali i za mleko jer se radi o stočarima.

U Kikindi, Banatskom Velikom Selu i Novim Kozarcima vetar je, iz korena, stable čupao kao čačkalice:

-Nadležne službe uklonile su sa trga i gradskih ulica oko 40 većih stabala. U Novim Kozarcima i Banatskom Velikom Selu iščupano je desetak stabala. Srazmere štete u voćnjacima, povrtnjacima, vinogradima i na njivama još nisu poznate, ali bi sigurno bile veće da protivgradna zaštita nije pravovremeno dejstvovala. U Kikindi i ovom delu Banata su ispaljenje 62 protivgradne rakete- naveo je Linjački .

(Kurir.rs/S.U.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) APOKALIPSA U NOVOM SADU: Srpska Atina pod vodom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track