KATAKLIZMA U SRPSKOJ CRNJI: Orkanski vetar oduvao krov sa škole i bacio ga na put, za dlaku izbegnuta tragedija
Foto: Privatna Arhiva

šteta procenjena na devet miliona dinara

KATAKLIZMA U SRPSKOJ CRNJI: Orkanski vetar oduvao krov sa škole i bacio ga na put, za dlaku izbegnuta tragedija

Srbija -

SRPSKA CRNJA: Ožiljci nezapamćenog nevremena koje se u petak obrušilo na ovaj deo Banata, najvidljivi su u Srpskoj Crnji.

U pograničnom selu, na samoj srpsko-rumunskoj granici, olujni vetar je sa zgrade OŠ “Đura Jakšić” iščupao ogroman aluminijumski krov sa oko trideset kubika drvene građe, i bacio ga na magistralni put koji prolazi kroz Srpsku Crnju.

foto: Privatna Arhiva

Samo spletom srećnih okolnosti niko nije stradao:

-Ne smem ni da pomislim šta je moglo da se desi da je u tom trenutku bilo vozila na frekventnom putu koji povezuje Zrenjanin i Temišvar - prva je reakcija Pere Milankova, predsednika opštine Nova Crnja.

Iste večeri je krov uklonjen s kolovoza, dok je tokom vikenda raščišćeno školsko dvorište.

foto: Saša Urošev

Trenutno se sa vrha devet metara visoke zgrade skidaju ostaci lima i drvene građe:

-Vetar je krov bacio trideset metara dalje, preko zgrade Mesne zajednice, pravo na put. Šteta je totalna. Procenjena je na devet miliona dinara. Čim je ćudljiva majka priroda dozvolila, obišao sam školsku zgradu. Tada su nastale i ove fotografije. O srazmerama štete upoznao sam nadležne institucije. Očekujemo pomoć od države i pokrajinske administracije. Četiri opštine Srednjebanatskog okruga obećale su da će nam pomoći- kaže

Milankov.

foto: Privatna Arhiva

Školska zgrada je izgrađen 1973. godine, dok je krov podignut dve decenije kasnije:

-Iznimno je važno da radovi što pre startuju i okončaju se do 1.septembra. Osnovci nastavu pohađaju u jednoj, a srednjoškolci u drugoj smeni. Škola ima oko 900 učenika- navodi Milankov.

foto: Saša Urošev

Država je tokom poslednje dve godine izdvojila oko 45 miliona dinara za adaptaciju i opremanje ove obrazovne ustanove:

- Postavljeni su novi prozori, instalirana led svetla. Za srpske prilike, naša škola je zaista dobro izledala. Ovome se niko nije nadao - zatečen je Milankov.

Crepovi leteli, jarboli iskrivljeni

Vetar je nosio crepove sa pojedinih kuća, a na školsku zgradu obrušio se iz pravca bazena. I tamo je napravio dar mar. Na našim otvorenim bazenima je iskrivio nekoliko metalnih jarbola, pobacao ležaljke i suncobrane. U parku je oborio nekoliko stabala- kaže Milankov.

( Kurir.rs/Saša Uoršev/Foto Saša Urošev/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track