DRAGANU IZ VRANJA JE UJEO POSKOK: Njen suprug objašnjava šta se dogodilo, a stručnjaci otkrivaju šta nikako da ne radite
Foto: Profimedia

DRAGANU IZ VRANJA JE UJEO POSKOK: Njen suprug objašnjava šta se dogodilo, a stručnjaci otkrivaju šta nikako da ne radite

Srbija -

Zmija poskok jutros je u selu Lalince kod Vranja ujela Draganu Vučković (37) dok je sakupljala seno

Poskok je Draganu ujeo za nogu, kada je, kako objašnjava njen suprug Goran Dimitrijević, ona nehotice nagazila gmizavca.

– Odmah smo reagovali i dovezli Draganu do ambulante u Vlasu, a nakon ukazane pomoći, prebačena je u Vranje. Tu je primljena na PTO, a potom su je smestili na Infektivno odeljenje. Još uvek je na posmatranju, ne mogu da kažem ni da li je dobro, ni da li je loše – kaže Goran Dimitrijević.

Ovakvi incidenti se dešavaju retko na našem podneblju, pojašnjava Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca “Poskok”.

– U ovakvim situacijama treba biti priseban i reagovati odmah istiskivanjem otrova iz mesta ujeda.

Konstatntnim pritiskanjem prstima na mesto ujeda oko 60 odsto otrova se istisne, i na taj način čovek može sam sebi najviše da pomogne u prvim trenucima nakon ujeda.

Otrov ne treba isisavati ustima, jer na taj način opet može da dospe u organizam.

Poželjno je zaseći mesto ujeda i spojiti dva otvora koja su nastala od zuba zmije, i na taj način lakše istiskati otrov – navodi Stanković.

On kaže da se na jugu Srbije otrovnice javljaju na visinama od 200 do 2.000 metara nadmorske visine, a da se incidenti kada ujedaju ljude dešavaju najčešće slučajno i nehotice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track