MALINARI U ARILJU IZVIŽDALI VUČIĆA: I prethodnu vlast smo kaznili!
Foto: Printskrin N1, Printskrin N1

Reagovala policija

MALINARI U ARILJU IZVIŽDALI VUČIĆA: I prethodnu vlast smo kaznili!

Srbija -

ARILJE - U Arilju je oko podne počeo protest predstavnika malinara, a na inače mirnom skupu u jednom trenutku došlo je do incidenta kada je između proizvođača maline i pojedinih otkupljivača izbila tuča, pa je reagovala i policija.

Kako javlja reporterka N1, malinari traže od države da interveniše, jer se cena maline kreće od 80 do 120 dinara, dok se prošle god kilogram prodavao od 220 do 240 dinara. Oni navode da je svaka vlast obećavala, ali nije ispunila ništa prema, kako kažu, ljudima koji na 40 stepeni beru crveno zlato, dok jedino država ima korrist od toga. Iako su, kako navode, podržali Vučića na izborima, danas su ga izviždali i podsetili da su i prethodnu vlast kaznili.

Do tuče je došlo tokom obraćanja predsednika Asocijacije malinara Dobrivoja Radovića koji se okupljenima obratio simblično da prikolice kamiona.

Radović je rekao da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsednika države da reši problem.

foto: Printskrin N1, Printskrin N1

"Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po ceni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. juna, da cena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji", rekao je Radojević.

Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsetili su da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država. Inače, prosečna cena maline prošle godine je bila 313 dinara.

Do sada su se na bini govorili brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, među njima je bila i jedna žena iz Užica koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovde ne vidi bolji život.

Predsednik ariljskog udruženja "Vilamet Spas", Dragan Bogdanović, istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana.

Malinar iz Požege, Aco Đerić, rekao je da mladi neće više ući u maline. Očekivanje svih zajedno je da vlast pomogne.

Ako se danas ne postigne dogovor oko cene crvenog zlata, 7. jula će biti nastavak protesta koji će, kako najavljuju biti više od mirne šetnje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

UMALO TUČA: Malinari hteli da linčuju hladnjačare na protestu

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/N1/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track