AKCIJA U KRAGUJEVCU: Sprečiti nasilje u porodici
Foto: Aleksandar Jovanović

PREDLOG OSNOVNOG JAVNOG TUŽILAŠTVA

AKCIJA U KRAGUJEVCU: Sprečiti nasilje u porodici

Srbija -

U 13 slučajeva je produžena mera privremenog udaljavanja učinioca iz stana, dok je u 28 predmeta produžena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira sa žrtvom nasilja

Osnovno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je Osnovnom sudu u tom gradu 46 predloga da se produži neka od hitnih mera za sprečavanje nasilja u porodici, koju je izrekao nadležni policijski službenik.

Portparolka Osnovnog suda Jelena Damljanović rekla je agenciji Beta da je „sud usvojio 41 predlog i produžio izrečenu hitnu meru“.

- U 13 slučajeva je produžena mera privremenog udaljavanja učinioca iz stana, dok je u 28 predmeta produžena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira sa žrtvom nasilja i prilazi joj - kazala je Damljanovićeva.

Ona je ocenila da je propisivanjem hitnih mera stavljen akcenat na „preventivno delovanje državnih organa i ustanova u sprečavanju nasilja u porodici, a potom i na pružanje zaštite i podrške žrtvama porodičnog nasilja kako do nasilja ipak ne bi došlo“.

Damljanovićeva je kazala da se još uvek ne može proceniti delotvornost zakonom propisanih hitnih mera u praksi, jer je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici tek počela. Ona je dodala da očekuje da će se eskalacija nasilja u porodici sprečiti propisivanjem mogućnosti izricanja hitnih mera i kao primer navela privremeno udaljavanje nasilnika iz stana.

Kurir / E.K.

Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track