NE DAJU BISER PRIRODE: Meštani Temske i ljubitelji prirode traže da se obstavi projekat prevođenja Toplodolske reke
Foto: Aleksandar Jovanović

PROTEST

NE DAJU BISER PRIRODE: Meštani Temske i ljubitelji prirode traže da se obstavi projekat prevođenja Toplodolske reke

Srbija -

Meštani Temske, susednih sela i ljubitelji prirode iz Pirota, drugih gradova Srbije i Bugarske protestovali su danas i tražili da se obustavi projekat Ministarstva rudarstva i energetike o prevođenju Toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj".

Građani su održali performans "Molitva za Toplodolsku reku" i simbolično zapalili sveće.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Temske Tomislav Pančić poručio je da će reku braniti i da ne odustaju od zahteva da se projekat zaustavi.

"Ni po koju cenu nećemo dozvoliti da se nastavi njegova realizacija. To bi dovelo do toga da ostanemo bez reke. Osam meseci tražimo prijem u ministarstvu i Vladi, ali niko nema sluha za nas", rekao je Pančić.

Odbornik u Skupštini grada Pirota Dušan Mitić kaže da Stara planina kao park prirode nije dobro mesto za taj projekat.

"Nećemo odustati od zahteva i očekujemo da se odgovorni ljudi u Srbiji ponašaju razumno. U dva navrata smo uz pomoć lokalne samouoprave uspeli da sprečimo ovaj projekat 1997. i 2004. godine", rekao je Mitić.

U projekat je do 2004. godine bilo uloženo šest miliona evra, a najviše je potrošeno na kopanje tunela za prevođenje reke dugog 5,2 kilometra, a čeka se usvajanje obnovljenog plana Toplodolske reke.

Glavni problem je što su se meštani Temske tada bojali da voda u reci ne bude ispod biološkog minimuma.

Direktor Hidroelektrane "Pirot" Ljubomir Stojanović kaže da je definisan biološki minimum za zimski i letnji period, a da projekat nije isti sa onim što je ranije planirano.

"Predviđena je brana uzvodno od Temske koja je drugačija nego ranije, riblja staza i deo koji će biti namenjen za navodnjavanje temačkog polja. Znamo da je bilo puno problema. Potrudili smo se da poštujemo sve ono što su bili zahtevi meštana. U novembru su HE 'Pirot' posetili ministar Aleksandar Antić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Tada smo dogovorili određene aktivnosti i našli zajednički jezik", rekao je Stojanović.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Dunav i Đeram pijacu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track