SRPSKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Nakon Grčke i Turske i Srbiji preti zemljotres, ova područja su najugroženija!
Foto: Shutterstock

UPOZORENJE NAKON POTRESA U GRČKOJ I TURSKOJ

SRPSKI STRUČNJAK UPOZORAVA: Nakon Grčke i Turske i Srbiji preti zemljotres, ova područja su najugroženija!

Srbija -

Najugroženija je centralna Srbija, a u najvećoj opasnosti su stari objekti i oni koji su građeni bez poštovanja propisa

Nakon potresa koji su pogodili Grčku i Tursku, podrhtavanje tla moglo bi da zadesi i Srbiju!

Prema rečima Branka Dragičevića, zamenika direktora Republičkog seizmološkog zavoda, najugroženija je centralna Srbija.

Mirna Bačka

- Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 - najviše šest stepeni Rihterove skale, jer su se zemljotresi te jačine već dešavali. Karakteristika zemljotresa je da se dešavaju na mestima gde su se već dogodili u prošlosti - objašnjava Dragičević.

On dodaje da su, prema analizama, neka od najugroženijih područja Kopaonik, Svilajnac, Aleksandrovac, Kraljevo, Jagodina, Kragujevac, Loznica, Novi Pazar i Čačak, dok je najniža seizmička opasnost u istočnoj Srbiji i jednom delu Bačke.

- Zemljotresi se ne mogu predvideti, ali na osnovu analiza mogu se predvideti mesto i očekivani intenzitet i magnitude. Da li će se dogoditi baš u nekom konkretnom mestu, to ne može niko da vam kaže - napominje naš sagovornik.

foto: Shutterstock

Prema Dragičevićevim rečima, kakve će posledice zemljotres imati, osim od jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekata.

- Ako se zemljotres dogodi u urbanoj sredini, na teritoriji grada, onda je sasvim drugačije nego da se dogodi na primer u Mionici, u ruralnom delu. Tamo je bilo manje štete nego u Kraljevu, koji je bio blizu centra. Isto tako, da je u Turskoj bio u gradu, a ne u moru, bilo bi veće štete - kaže on i dodaje da su prilikom potresa u opasnosti stariji objekti, zatim oni koji su građeni pre donošenja propisa i prilikom čije gradnje nisu poštovani propisi.

Evidencija ne postoji

Inače, ne zna se koliko ima nebezbednih objekata i onih koji nisu građeni po seizmičkim propisima, takva evidencija ne postoji. Upravo se ovih meseci radi procena ugroženosti ne samo od zemljotresa nego i od ostalih opasnosti, te ćemo nakon toga znati koliko ima takvih objekata.

Zemljotres u Kraljevu

DVE ŽRTVE, 200 POVREĐENIH

Poslednji zemljotres u Srbiji koji je odneo ljudske živote zabeležen je 3. novembra 2010. u Kraljevu, kada su dve osobe poginule, dok je oko 200 građana povređeno. Kraljevo je tada pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale. U zemljotresu je 800 objekata pretrpelo teška oštećenja, među kojima su bile škole i zdravstvene ustanove. Epicentar zemljotresa je, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, bio u Vitanovcu, na 10 kilometara od Kraljeva, na dubini od dva kilometra.

Goran Rodić

NAJUGROŽENIJI SU DIVLJI OBJEKTI

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije objašnjava da su najugroženiji divlji objekti i oni koji su građeni bez poštovanja seizmičkih propisa:

- Možemo reći da bi zbog toga bilo većih problema usled zemljotresa. Kad se grade objekti, postoji projekat takozvane seizmike. Nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine projektovalo se na sedam Rihtera, ali imamo i stare objekte koji su rađeni pre toga i pitanje je da li su rađeni po propisima. Dužnost je svakog investitora da poštuje te propise, oni koji ih ne poštuju neće dobiti upotrebnu dozvolu i takve treba sankcionisati - objašnjava Rodić.

Činjenice

ZEMLJOTRESI U SRBIJI

- 1893 - Svilajnac 5,8

- 1921 - Vitina 5,4

- 1922 - Lazarevac 5,9

- 1927 - Rudnik 5,9

- 1980 - Kopaonik 5,3

- 1998 - Mionica 5,4

- 2002 - Gnjilane 5,1

- 2010 – Kraljevo 5,4

*stepeni Rihtera

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track