8. KRAJIŠKI VIŠEBOJ U BANATSKOM VELIKOM SELU: Kad Krajišnici obaraju ruke i penju se na stožinu za nekoliko sekundi
Foto: Saša Urošev

lUDO, BRZO I JAKO

8. KRAJIŠKI VIŠEBOJ U BANATSKOM VELIKOM SELU: Kad Krajišnici obaraju ruke i penju se na stožinu za nekoliko sekundi

Srbija -

BANATSKO VELIKO SELO- Neviđen spektakl u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde.

Ispred čuvene zavičajne kuće, stameni momci nadmetali su se u nadvlačenju štapa, obaranju ruke, bacanju kamena s ramena, penjanju uz stožinu i još pet drevnih disciplina, svojstvenih “ljutim” Krajišnicima.

Pobeda je pripala ekipi “Džimi komerc” iz Prigrevice, ispred apatinskih „Ličkih sokolova“ i “Krajišnika” iz Banatskog Velikog Sela:

foto: Saša Urošev

-Ovo je ekipno takmičenju. Ekipu čini između 10 i 15 takmičara. Jedan takmičar može da se nadmeće u najviše tri pojedinačne discipline, plus nadvačenje konopa. Nagrade su pojedinačne za svaku discipline, a zbirom bodova dobijamo pobednika u ukupnom plasmanu. Naročito je atraktivno penjanje uz stožinu. Poslednjih godina u toj discipline dominira Nikola Kovačević iz Banatskog Karađorđeva. Tako je bilo i ovoga puta- kaže za Kurir Jovan Stupar, predsednik udruženja “Krajiški višeboj “ iz Banatskog Velikog Sela.

On i Nikola su veliki rivali, ali i dobri drugari. Jovan se na stub visok 6,5 metara, popeo za 5,43 sekunde što mu je donelo drugo mesto. Pobeda je pripala “Spajdermenu sa seoske bandere”:

foto: Saša Urošev

-Tako su me prozvali baš nakon pisanja Kurira. Ovoga puta sam do vrha stigao za 3,4 sekunde. Mogao sam i brže, ali nije bilo potrebe. Na ovoj visini moj najbolj rezultat iznosi 3,02 sekunde. Pre dve nedelje sam u Apatinu, na “Ličkoj olimpijadi”, ostvario najbolje vreme i na 7,5 metara visokom stubu. Do vrha mi je trebalo 3,95 sekundi. Kod kuće treniram tako što se penjem na telefonsku banderu- kaže Nikola.

U neobičnom takmičenu okušale su se i ekipe “Stefan i div” iz Užica i “Seleuš” iz istoimenog mesta.

foto: Saša Urošev

Domaćinima je na “Krajiškom višeboju” obraz osvetlao stameni Radovan Vidačić. U skoku uvis iz mesta, Radovan je preskočio letvicu koja se nalazila na 155 centimetara.

Dobroćudna gromada hoće u sumo rvače

Dalibor Zelen, predstavnik “Džimi komerca”, nije bio zelen u teškaškim disciplinama. Dalibor ima više od 200 kilograma, a ne isključuje mogućnost da se jednog dana oproba sa sumo rvačima: - Jedini uslov bio bi da nastupim u šortsu. Nekako nisam za njihov tradicionalni pojas oko bedara- kaže bivši košarkaš, koji je profesionalno igrao u Slovačkoj.

(Kurir.rs Saša Urošev/Foto Saša Urošev)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Od A do š: Upoznajte BG Etno selo i Glavnu železničku stanicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track