BEZDUŠNO: Monstrum otrovao 15 pasa u Vrdniku!
Foto: Kurir

ZASTRAŠUJUĆI ZLOČINI NAD ŽIVOTINJAMA

BEZDUŠNO: Monstrum otrovao 15 pasa u Vrdniku!

Srbija -

Meštani strahuju da od toksina koje nepoznati manijak baca u dvorišta mogu da se otruju i deca

Barem 15 vlasničkih pasa i četiri mačke uginulo je u mukama u kratkom periodu u Vrdniku, pošto ih je nepoznata osoba otrovala izuzetno jakim, najverovatnije zabranjenim toksinima.

Meštani Vrdnika već danima su u šoku zbog smrti svojih ljubimaca, ali i u panici od, kako kažu, nepoznatog monstruma koji opasni otrov, od kojeg mogu da stradaju i deca, razbacuje po njihovim dvorištima.

Umirali u mukama

- Otrov deluje tako što prvo naglo skoči temperatura. Normalna temperatura kod pasa je 38 stepeni, a kod otrovanih je bila 42-43 stepena. Psi su umirali u najstrašnijim mukama, grčili su se, podrhtavali, organi su im otkazivali. Umirali su u roku od 15 minuta. Vlasnici su neutešni - s jezom u glasu priča Marijana Mladenović, predsednica Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine „Zelena šapa“ iz Vrdnika, koja je ovaj slučaj i prijavila policijskoj stanici u Irigu.

foto: Kurir

Telo jedne životinje prebačeno je u Naučno-veterinarski institut u Novom Sadu na toksikološku analizu i očekuju se rezultati, ali kako navodi Mladenovićeva, veterinari koji su otrovanim životinjama pokušali da ukažu pomoć veruju da se radi o sredstvima „furadan“ ili „kreozan“.

Vrdničani u strahu

- To su visokotoksična sredstva za zaštitu bilja koja su već godinama zabranjena u EU, ali i kod nas. Međutim, izgleda da su nekima još ostale zalihe ili ih nabavljaju iz Bosne i Makedonije, gde je promet još uvek dozvoljen - objašnjava Mladenovićeva.

Ona dodaje da su meštani Vrdnika užasnuti ovim besomučnim trovanjem životinja.

- U Vrdniku je haos. Ljudi su u strahu. Plaše se ovog monstruma. Zvala me je i majka petoro male dece. Njena petogodišnja ćerka je čistila dvorište i našla otrov. Majka je prestravljena. Ko zna šta sve može da se desi. Ugroženi su svi, i odrasli, i deca, i turisti - dodaje Mladenovićeva, koja kaže da je slučajeva trovanja bilo i pre dve godine, kada je otrov razbacan po ulici, ali da krivac nije nađen.

Kazne

ZATVOR ZA TROVAČA

Jedan od vlasnika pasa, želeći da upozori javnost, postavio je na društvenim mrežama snimak svog ljubimca nakon što je uzeo otrov. Na snimku se vidi kako se nesrećni pas grči i presavija od bolova. Ovaj snimak izazvao je burne reakcije građana koji su za nasilnika zatražili adekvatne kazne.

Inače, prema Krivičnom zakoniku, za zlostavljanje i ubistvo životinje, pored novčane, predviđena je i kazna zatvorom do tri godine. Kazna zatvorom do tri godine predviđena je i zbog upotrebe zabranjenih hemikalija, poput „furadana“ i „kreozana“.

O otrovima

KREOZAN

- Koristio se za suzbijanje insekata na voćkama

- Fluorescentno je žut i odgovoran za smrt velikog broja pasa, glodara, divljih životinja

- U Srbiji je zabranjen još 2003. godine

FURADAN

- Insekticid je koji spada u prvu grupu otrova

- Deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti

- Zabranjen je u Srbiji 2014. godine

Kurir / R. Kantar

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja