PALI SE CRVENI METEOALARM, GORE I ZEMLJA I VAZDUH: U ova 3 grada u Srbiji će za vikend biti najkritičnije!
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/RHMZS

Temperatura znatno iznad prosečnih vrednosti

PALI SE CRVENI METEOALARM, GORE I ZEMLJA I VAZDUH: U ova 3 grada u Srbiji će za vikend biti najkritičnije!

Srbija -

Niš, Smederevska Palanka i Ćuprija po svemu sudeći biće najtopliji gradovi za vikend, gde bi temperatura mogla da bude čak 42 stepena Celzijusa!

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Već godinama unazad ovi gradovi čuveni su po visokim temperaturama tokom leta, kada obično budu izmerene više temperature vazduha nego u ostalim mestima u Srbiji.

foto: Upozorenje za naredna tri dana Foto: Printscreen/Meteoalarm

Primera radi, Smederevska Palanka drži apsolutni srpski rekord kada je 24. jula 2007. godine izmereno 44,9 stepeni Celzijusovih. I ove godine je u Palanci izmereno 40 stepeni, i to 11 jula.

foto: Nebojša Mandić

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi u kojim gradovima će se živa u termometru popeti iznad 40 stepeni, ali potvrđuje da su ova tri grada uvek do sada bila toplija u odnosu na ostale. Gotovo je sigurno da će tako biti i sada.

Tako je u hladu, ali na suncu još deset više

"Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni

.

foto: Provimedia

Danas očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena.

CRVENI METEOALARM PROGLAŠEN U BEOGRADU I ZAPADNOJ SRBIJI: Vreme je veoma opasno, sledite sledeća uputstva!

To su izmerene temperature u hladu, a ukoliko bi se ona merila na direktnom suncu, tada bi temperatura mogla da bude viša i za desetak stepeni", objašnjava Sovilj.

Danas se pali crveni meteolaram

Od danas će u čitavoj zemlji briti proglašen i crveni meteoalarm, kada se vreme smatra da je opasno.

foto: Nebojša Mandić

Prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu, ali i da budu opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Samo se u ponedeljak u severnim i centralnim krajevima očekuje kratkotrajno osveženje. Tople će biti i noći, u većini krajeva tropske, najniža temperatura iznad 20 °C.

SRBIJA SE I DALJE BORI SA NEZAPAMĆENIM VRUĆINAMA: Tropski talas danas donosi temperaturu i do 41 stepen

U Beogradu veoma toplo sa tropskim noćima. Najniža temperatura od 22 do 26 °C, najviša dnevna od 37 do 40 °C, osim u ponedeljak kada će biti svežije.

(Kurir.rs/Blic/Sonja Todorović/Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/RHMZ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track