NAPUŠTENA KASARNA JE PROPADALA, A ONDA SU MLADI UŽIČANI UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Evo šta su napravili bez potrošenog dinara!
Foto: Kurir

NAPUŠTENA KASARNA JE PROPADALA, A ONDA SU MLADI UŽIČANI UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Evo šta su napravili bez potrošenog dinara!

Srbija -

Ove godine Užice je postalo bogatije za još jedan umetnički centar. U prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu Udruženje vizuelnih umetnika Užica osnovalo je galeriju Reflektor. Grupa mladih umetnika koju predvodi slikar Aleksandar Dimitrijević već mesecima radi na rekonstrukciji i privođenju prostora nameni.

Od prvog dana umetnici su se suočili sa ozbiljnim izazovima, zgrada je bila zapuštena, vodovodne, kanalizacione i električne instalacije su propale, prokišnjavao je krov, vlaga dizala parkete, sve je izgledalo nemoguće. Za sređivanje prostora koje izvode sami umetnici udruženje je brzo uspelo da dobije podršku lokalnih preduzetnika i korak po korak radilo na osposobljavanju prostora.

foto: Kurir

U ovoj akciji svako je pomogao onako kako može, neko je poklonio proizvod, neko rad, neko svoje usluge.

Ugovorom sa Gradom, Udruženje je uzelo u zakup prostor u staroj kasarni na pet godina. U narednih mesec dana očekuje se priključak vode koji je preduslov za rešavanje problema sa kanalizacijom. Ostalo je još otvoreno i pitanje grejanja tokom zimskog perioda, nakon čega bi najveći infrastrukturni izazovi bili prevaziđeni.

foto: Kurir

„Udruženje vizuelnih umetnika Užice broji preko četrdeset članova, velika većina njih živi i stvara u Užicu. Obzirom na veliki broj mladih umetnika koji nemaju prostor za rad u gradu, a isto tako i činjenicu da se neki od njih čak nisu ni poznavali, rodila se ideja da se osnuje udruženje koje će sabrati sav taj kreativni potencijal, energiju koja postoji a koja se mimoilazi na ulici u svakodnevnom životu. Galerija Reflektor koju je Udruženje osnovalo je prva vaninstitucionalna kustosko-umetnička inicijativa u Užicu, koja kroz aktivno učešće umetnika i kustosa, nudi nov koncept delovanja i uspostavljanja saradnje sa lokalnom zajednicom. Jedan od prioriteta galerije je kreiranje čvrste veze između umetničke scene i najrazličitijih društvenih grupa“ – reči su Aleksandra Dimitrijevića predsednika Udruženja vizuelnih umetnika Užice.

foto: Kurir

Umetnici sopstvenim snagama uređuju unutrašnjost zgrade, pa sve što ulože Grad im računa kao kompezaciju za kiriju koja je skromna. U narednom periodu Grad planira da uredi park ispred zgrade bivše kasarne a obzirom da zgrada još uvek nije pod zaštitom države i da je u toku procedura da se zaštiti, za eventualne radove na sanaciji oronule fasade treba obezbediti saglasnost stručnjaka.

U tom pravcu, znatno nam otežava posao i činjenica da vojska pri odlasku iz kasarne nije ostavila nikakvu građevinsku dokumentaciju o objektu i instalacijama, pa sada jedna članica Udruženja vizuelnih umetnika, arhitekta po struci, radi na izradi te dokumentacije koja je osnova za dalje aktivnosti vezane za samu zgradu“ – rekao je član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević.

foto: Kurir

Priliku da se prvi predstavi u galeriji imao je fotograf Dragan Petrović, koji je nekada u istoj kasarni služio vojsku. Fotografski koncept kojim se predstavio nikada do sada nije bio prikazivan pa je publika imala premijeru. U vreme Draganove izložbe galerija nije imala električnu energiju, ali umetnike to nije sprečilo da relizuju ovaj važan projekat. Prvo svetlo je zasijalo tek na drugoj izložbi koja se ostvarila kroz saradnju sa nemačkom umetnicom i kustoskinjom Anuk Miladinović. Na grupnoj izložbi Borderland esc, publika je bila u prilici da se upozna sa radom umetnika iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Holandije, Crne Gore i Srbije. Ceo projekat bio je podeljen u dva prostora Gradskoj galeriji i galeriji Reflektor.

Spremnost Grada da ustupi devastiran prostor grupi mladih entuzijasta već ima pozitivne rezultate, održane su dve izložbe, veliki deo radova na rekonstrukciji je završen, a umetnici i publika su dobili novi centar okupljanja.

foto: Kurir

„Gradsko rukovodstvo je prepoznalo ideju Udruženja kao izuzetno kvalitetnu i na ovaj korak smo se odlučili iz razloga što time rešavamo i potrebe umetnika ali i sprečavamo dalje propadanje zgrade kasarne. Zgrada je, osim što je bila izložena zubu vremena, proteklih godina bila na meti vandala, koji su provaljivali u nju, lomili sve što nađu, skidali radijatore, čupali kablove, razbijali prozore i vrata…

Na ovaj način će zgrada biti oplemenjena, korišćena i zaštićena od obesnika. Grad ovim potezom nije odustao od ranije namere da taj objekat bude deo budućeg užičkog univerziteta, rešenja o korišćenju su privremena, a tu je i sprat o čijoj nameni tek treba da se odluči.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal: Surčinci imali svog čoveka u MUP Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track