POČELA GUČA: Sviraj, trubo, svirala zadugo
Foto: Aleksandar Jovanović

57.DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA

POČELA GUČA: Sviraj, trubo, svirala zadugo

Srbija -

Ove godine velika fešta će proći bez nastupa estradnih umetnika, a šatre se vraćaju u crkvenu portu

Guča - vesela ludnica, čudesni zvuk trube, sabor nabijen veseljem, prasići i jagnjići na ražnju, svadbarski kupus, roštilj, piva napretek... Najveće narodno veselje na Balkanu je počelo!

foto: Aleksandar Jovanović

Guča, varoš u dragačevskom kraju, otvorila je kapije za sve ljubitelje trubačkih orkestara i saboraše iz zemlje i sveta. Tradicionalni, 57. po redu Dragačevski sabor trubača svečano će biti otvoren danas, kada će se čuti „Sa Ovčara i Kablara“ kod Spomenika trubaču.

foto: Aleksandar Jovanović

Nezaboravni provod trajaće do nedelje 13. avgusta, kada će biti proglašeni pobednici najveće smotre trubača u Evropi. Ovogodišnji Sabora trubača vraća se izvornim vrednostima i neće biti nastupa estradnih umetnika.

- Skidamo i rampe na prilazima Guči. Parking se neće naplaćivati kao prethodnih godina. Svi programski sadržaji biće besplatni. Uveren sam da će zbog vraćanja sabora trubačima i besplatnog parkinga i ulaza biti i više gostiju. Zato - svi u Guču - rekao je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

On je dodao da su Saborski odbor i crkvene vlasti postigli saglasnost da se šatre vrate u crkvenu portu, u kojoj će biti postavljeno sedam šatri, gde će svirati najbolji trubači.

- Crkvena porta je pola veka predstavljala simbol Guče i ugostiteljstva, najraznovrsnije domaće hrane i pića iz ovog kraja, mesto okupljanja najpoznatijih ličnosti iz zemlje i inostranstva. Koncerte estradnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenili smo trubačkim. Tu su Dejan Petrović i Big bend, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, ali i koncerti pobednika prethodnog sabora, među kojima i šampiona Guče Ekrema Mamutovića, pobednika na takmičenju majstora trube Saše i Bojana Krstića, Marka Gligorijevića i Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića - rekao je Jolović.

foto: Damir Dervišagić

CENE PIĆA I SPECIJALITETA

- praseće pečenje 1.300 - 1.400 din.

- jagnjeće pečenje 1.700 - 1.800 din.

- svadbarski kupus 350 din.

- pivo 120-150 din.

- sokovi oko 100 din.

- pljeskavica 250 din.

Kurir / M. Branković - Z. Šaponjić

Foto: Aleksandar Jovanović, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track