TRUBA IMA DUŠU: Počeo 57. Sabor trubača u Guči
Foto: Beta

VESELO

TRUBA IMA DUŠU: Počeo 57. Sabor trubača u Guči

Srbija -

Strast Guča je nešto iskonsko, budi u čoveku najlepše emocije, posebno ljubav, koju ovde možete osetiti na svakom koraku, opisuje kako je na Saboru Memflet Keler, iz Nemačke

Guča i desetine hiljada posetilaca od juče žive u ritmu trube. Šatrama, ulicama, okolnim livadama i proplancima caruje zvuk koji podiže sve koji od ove varošice načine svetskom prestonicu trube.

Podizanjem saborske zastave, himnom „Sa Ovčara i Kablara“ i pucanjem iz prangija, juče je zvanično počeo 57. Sabor trubača, a otvorio ga je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rečima da je Guča uvek bila mesto za one najbolje.

- Guča je ne samo prestonica trube već je, zahvaljujući ovom saboru i Guči, Srbija brendirana kao zemlja trube, važna turistička manifestacija. Zahvaljujući saboru, imamo sve više ne samo posetilaca već i turista, jer ovakve manifestacije postaju jedan od glavnih faktora u odluci čoveka da odabere određenu turističku manifestaciju - istakao je Ljajić.

foto: Arhiva

Domaćin 57. Sabora trubača Miloljub Aleksić poželeo je svim posetiocima Guče da se uz veselje, trubače, dobru hranu i piće dobro provedu.

U Guču su stigli stari, prekaljeni saboraši, koji već godinama planiraju odmor prema ovom događaju, ali i novi, koji otkrivaju magiju Guče.

- Guča nije običan vašar. Ona je nešto posebno. Ima neku višu ideju, nešto skrovito, što svakog ko je poseti, sa kog kraja sveta da je, dotakne u dušu. Guča je nešto iskonsko, budi u čoveku najlepše emocije, posebno ljubav, koju ovde možete osetiti na svakom koraku - opisuje kako je u Guči Memflet Keler, koji je iz Nemačke prvi put došao na sabor.

Truba ga je opčinila, ali i ljudi. Oduševljeni su Nemci i zemljanim loncima u kojima se krčka svadbarski kupus, dragačevski specijalitet...

Posle više od 10 godina pauze, ugostiteljske šatre vratile su se u crkvenu portu. Čak sedam ugostitelja očekuje da će u petak i za vikend imati pune ruke posla. Cenovnici im još nisu konačni.

Za porciju kupusa juče se plaćalo od 300 do 350, za piće 200-250, a za kilogram pečenja oko 1.500 dinara. Ove godine ulaz u Guču, parking, kao i svi programski sadržaji biće besplatni.

Smotra majstora trube traje do 13. avgusta. Namera organizatora je da sabor vrate korenima, tako da će, umesto koncerata estradnih zvezda, u programu biti zastupljeni tradicionalni sadržaji i posebni trubački koncerti.

Zemljani lonac

KAD RADOJE ZAKUVA KUPUS

Majstor za kupus Radoje Tadić iz Guče objasnio je gostima iz Nemačke kako u zemljani lonac stavlja suva rebra, slaninu, suve kolenice i butkice, govedine u izobilju... Nije im trebalo dugo da sednu za trpezu.

- Ovo je nešto najukusnije što smo probali. Kako to da nismo dosad znali za ovaj specijalitet! Da ne dođosmo, umrli bismo a da nismo probali najbolje jelo na svetu - složni su bili Nemci.

Srpski Vudstok

ZA 56 GODINA 20 MILIONA POSETILACA

Za ovu kulturno-umetničku manifestaciju mnogi kažu da je srpski Vudstok. U proteklih 56 godina prestonicu trube posetilo je oko 20 miliona domaćih i stranih gostiju.

Do nedelje će prestonicom trube prodefilovati više od 50 orkestara. Ove godine u finalu će se takmičiti čak 19, pošto su se tri plasirala iz preksinoćnjeg polufinala.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Beta, Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track