MUKE SUBOTIČANA ZBOG AZILA ZA PSE: Guše se od smrada, ne mogu da spavaju zbog buke i laveža
Foto: Profimedia

problem

MUKE SUBOTIČANA ZBOG AZILA ZA PSE: Guše se od smrada, ne mogu da spavaju zbog buke i laveža

Srbija -

Stanovnici Ljermontove i okolnih ulica, već dve godine vode borbu sa azilom za pse, koji je smešten među brojnim kućama. Lavež i neprijatan miris, postali su svakodnevica stanovnika dela MZ Makova sedmica, a kako ističu, najteže je u gluvo doba noći kada krene horsko lajanje. Meštani su potpisali peticiju da se problem reši, i veruju da je pravo na njihovoj strani.

foto: Profimeida

Živorada Dikosavića samo žičana ograda deli od azila sa više od 60 pasa. Više od dve godine vodi privatnu parnicu da se azil izmesti van grada, kako bi mogao da vodi normalan život. Međutim, ta borba za sada nije dala rezultate.

- Psi stalno laju. Javio sam sve mom advokatu i on je krenuo u proceduru sređivanja papira da bi presudili u našu korist. Pisao je nadležnima u Beogradu, međutim, dobili smo odgovor da azil nije registrovan. Nakon dva meseca taj odgovor nam je potvrđen, ali nakon svega zadnji odgovor je bio da je azil nekako legalizovan i da ih ne možemo premestiti. Stoga, morao sam da napustim tu parnicu - kaže Dikosavić, stanovnik Ljermontove ulice.

foto: Profimedia

Pored Živorada, i Josipu Pisaniću svakodnevica je postala nezamisliva.

Dvadeset godina stanovnik je Ljermontove ulice, gde je osnovao porodicu i pronašao svoj mir, a danas ne može ni kafu da popije u dvorištu od nesnosnog smrada i buke koja dopire iz azila.

- Imamo veliki problem, noću ne možemo da spavamo. Na sve prozore sam stavio stirodur da bi ublažio buku. Neprijatno je svaki dan, jer se smrad širi poslepodne i predveče kada smo svi kod kuće. Moje dete od 12 godina noćima ne spava, jer ga je probudio lavež pasa. Mi zaista nemamo ništa protiv ni pasa ni vlasnika, ali je problem mesto gde se drže ovi psi - objašnjava Pisanić, stanovnik Ljermontove ulice.

Rukovodstvo MZ Makova sedmica u potpunosti je upoznato sa morom svojih komšija. Potpisanu peticiju stanovnika Ljermontove ulice predali su lokalnoj samoupravi i očekuju da se nastali problem reši.

foto: Profimedia

- Pisana je peticija za ovaj azil u Ljermontovoj i mi smo to prosledili Gradu. Odgovor nismo dobili, ali smo bili pozvani na razgovor u Gradsku kuću na temu ovog azila i azila u Titogradskoj. U Gradu nisu upoznati sa azilom u Ljermontovoj, ali će se pozabaviti time. Sve što možemo učiniti i dobiti to možemo samo sa gradskim ocima jer oni raspolažu sa informacijama da li azil ima ili nema dozvole. Mi kao skupština MZ nismo dobili odgovor da li je azil dobio legalizaciju ili ne. Znamo za probleme, inače i živim u ovoj ulici i isto tako čujem te pse, a naselje je urbanizovano. Ne znam da li imaju pravo da drže pse ovde, ali znam da mi svi volimo životinje i ne smeta mi da neko ima dva-tri psa u dvorištu, ali 60 je previše - izjavio je Mirsad Nalić, predsednik saveta MZ Makova sedmica.

Sudbina azila i stanovnika Ljermontove ulice sa okolinom i dalje se nalazi u magli. Po dobijenim informacijama, taj deo Makove sedmice je prema urbanističkom planu namenjen za stambene objekte i poslovne prostore, pa se nameće pitanje, da li i na koji način se može dobiti dozvola za izgradnju azila. Za ugrožene stanovnike, ta činjenica u ovom slučaju može biti slamka spasa.

(Kurir.rs/TV Subotica)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track