OBRNULI KRUG, OD VRANJA DO PORTUGALIJE: Vranjanci proputovali 11 država i uspešno završili svoju Spaček avanturu
Foto: T.S.

tri dijane i jedan spaček

OBRNULI KRUG, OD VRANJA DO PORTUGALIJE: Vranjanci proputovali 11 država i uspešno završili svoju Spaček avanturu

Srbija -

VRANJE - Ekipa “Spaček” avanture stigla je u Vranje posle “kruga po Evropi” i putovanja od 17 dana. Vranjanci su ostvarili pravi poduhvat prevalivši kroz 11 država ravno 8.870 kilometara.

foto: T.S.

Nakon višemesečnih priprema put Portugalije spačekom su krenuli Slobodan i Zoran Dinčić i novinar Srboljub Nikolić. Sa vozilom “dijana karavan”, starim 40 godina, ekipa je učestvovala na svetskom skupu “citroenovih” old tajmera u Portugaliji.

Televizija Vranje kao medijski pokrovitelj ove avanture je posle 17 dana priredila doček ovoj smeloj ekipi Vranjanaca.

foto: T.S.

„A sve je počelo odavde iz Vranja, najpre iz radionice vlasnika “Dijane” Slobodana i Zorana Dinčića. Pošto je posle dva meseca radova vozilo pripremljeno kocka je pala i odluka – idemo u Portugaliju. Takav cilj za auto star 40 godina, sa dva cilindra i 600 kubika, za mnoge je bio nemoguća misija. U maloj ekspediciji tri dijane i jednog spačeka iz Srbije, polako, ali sigurno, padalo je stotine kilometara. Za sobom je ostavila Hrvatsku, Sloveniju, auto stradu sunca u Italiji, uz reli vožnju ka Đenovi, zatim, Azurnu obalu u Francuskoj i Španiju. I ušetala se do same ivice Atlantskog okeana do svog odredišta u portugalskom letovalištu Ericeirija, blizu Lisabona.

foto: T.S.

Tu je učestvovala na 22. svetskom susretu prijatelja vozila „dšv“, u prevodu dva konja, “dijana” u žutom izdanju sa vranjskim tablicama bila je veoma zapažena među nekoliko hiljada “citroenovih” old tajmera iz Evrope i sveta.

Kako zbog originalnog izgleda, tako i zbog hrabrog tima, koji je od Vranja do Atlantika prevalio 3.600 kilometara“, navodi novinar Srboljub Nikolić i dodaje da time, ipak, nije završena avantura “Spaček”.

Ekipa je odlučila da nastavi put do Pariza, gde ih je dočekao Vranjanac Predrag Kostić. Nakon Pariza vranjska trojka stiže u Hanover u Nemačkoj gde joj je domaćin bila porodica Stošić iz Vranja.

foto: T.S.

“Doneta je još jedna smela odluka, pravac Pariz. Vozeći magistralama Portugalije i Španije, prošavši kroz Barselonu, vranjska trojka je sa ovim vozilom uplovila u Centralni masiv Francuske. Prešla je preko vijadukta Mijo, najvišeg drumskog mosta na svetu visokog 343 metra i dugog dva i po kilometra. Posle pređenih 1.500 kilometara od Atlantika osvojen je i Pariz. U ovoj svetskoj metropoli dočekao nas je Vranjanac Predrag Kostić. “Dijana” je nakon Jelisejskih polja napravila pobedonosni krug oko Trijumfalne kapije. Usledila je etapa preko Belgije ka severu Nemačke. Na redu je bio Hanover, gde nam je domaćin bila porodica Stošić iz Vranja“.

foto: T.S.

Ovako nastavak putešestvija opisuje reporter televizije Vranje Srboljub Nikolić, član ekipe.

„Ovaj svojevrsni maraton našeg old tajmera završio se preko Češke, Slovačke i Mađarske, pa od Subotice do Vranja.

foto: T.S.

Brojčanik kilometraže se posle 11 država zaustavio na 8.870 tom kilometru. Podvig kakav dosad verovatno nije zabeležen u Srbiji kad je reč o ovako vremešnim vozilima.. Naša kamera je zabeležila celo putešestvije, kome će od jeseni biti posvećen serijal reportaža, kaže Nikolić.

(Kurir.rs/T.S., Foto: T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track