JA TEBI, TI MENI Kad odbornica PUPS dobije posao u Biblioteci, ćerka direktorke Biblioteke počne da radi u niškom Birou rada
Foto: Radna Knjizica, printskrin

Usluga za uslugu

JA TEBI, TI MENI Kad odbornica PUPS dobije posao u Biblioteci, ćerka direktorke Biblioteke počne da radi u niškom Birou rada

Srbija -

Dok je gradska odbornica PUPS-a i supruga direktora niškog Biroa za zapošljavanje Aleksandra Matić dobila posao za stalno u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, ćerka direktorke Biblioteke dobila je posao upravo na niškom Birou.

Inače, direktor filijale Boban Matić, njegova supruga, kao i direktorka Biblioteke Sonja Šuković su stranačke kolege iz PUPS-a, pišu Južne vesti.

Aleksandra Matić radila je u Regionalnom centru za obrazovanje kao pravnik sve do decembra 2016. godine, kada je sporazumom o preuzimanju na neodređeno vreme, uz saglasnost gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, prešla u Narodnu biblioteku.

Direktorka Biblioteke Sonja Šuković, koja je do pre nekog vremena, kao i Matićeva, bila članica PUPS-a, pre nego što je prešla u SNS, tvrdi da je Matićeva zaposlena po Zakonu i da je “Biblioteci bio neophodan pravnik”.

Mi smo posle 3 godine borbe dobili pravnika, čije je mesto bilo upražnjeno. Dok nismo dobili radnika ja sam obavljala te pravničke poslove, a to je ogroman obim poslova - kazala je Šuković. Ona dodaje i da “nije ona birala da baš Matićeva dobije posao u biblioteci”, već da joj je "ona dodeljena".

Međutim direktorka Regionalnog centra Danijela Marković je to negirala i rekla da je Matićeva tražila da promeni posao, što je kasnije dogovoreno sa Bibliotekom.

Matićeva je iz određenih razloga izrazila želju da promeni posao. Onda se ukazala mogućnost u Biblioteci. Regionalni centar se o njenom prelasku dogovario sa Bibliotekom - kazala je Markovićeva.

Ugovor Nađe Mančić, potpisan 4. 5. 2017.Maja 2017. ćerka direktorke Biblioteke Nađa Mančić potpisala je ugovor na određeno u niškoj filijali NSZ-a. Ona je posao dobila van konkursa, van liste nezaposlenih NSZ-a, ali i bez jasnih kriterijuma.

Inače, iako je posao dobila nakon samo nekoliko meseci otkako je Matićeva dobila posao u Biblioteci, Sonja Šuković tvrdi da zaposlenje njene ćerke “nije u vezi sa zaposlenjem žene direktora niškog Biroa”.

Svi imaju pravo na rad, pa i moje dete. To apsolutno nema nikakvih dodirnih tačaka sa zapošljavanjem Aleksandre Matić - rekla je Šuković.

Međutim, komentar direktora niške filijale NSZ-a Bobana Matića je izostao, jer on nedelju dana izbegava da se telefonom javi novinarima Južnih vesti, a ignoriše i mejlove.

Podsetimo, u niškom Birou poslednjih nekoliko meseci ugovore na određeno potpisao je veliki broj SNS omladinaca. Među njima su i Marko Rajić nekadašnji portparol prethodnog gradonačelnika Zorana Perišića, kao i Vanja Stojković, nekadašnja sekretarica jednog od gradskih većnika.

Inače, uprkos tome što su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje novinarima Južnih vesti rekli da će svi zaposleni raditi najduže 6 meseci, članovi SNS su, prema odluci Bobana Matića, produžili ugovore na još dodatnih 6 meseci.

UPSS: “Ja tebi, ti meni” Predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara Saša Kostić smatra da se radi o “klasičnoj partijskoj usluzi”.

Očigledno je da je i ovog puta učinjeno “ja tebi, ti meni”. Naravno da je tu učinjena usluga, ja ću da zapsolim tvoju ženu, ti moju ćerku, ali se postavlja pitanje što ih nisu zaposlili u Juri ili u Leoniju ili u bilo kojoj drugoj fabrici tog tipa - kazao je Kostić.

Kostić kaže i da je veliki problem to što se mnogo njih u poslednje vreme zapošljava van konkursa, uprkos zabrani zapošljavanja koju sprovodi Vlada Srbije. On dodaje da će UPSS “podići glas” i u vezi sa ovim slučajem.

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neviđena pljačka! Evo gde je završilo 7.000.000 evra građana Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track