PITAJU GRAĐANE KAKO DA POTROŠE PARE: U šabačkim selima građani glasaju šta će biti urađeno u njihovom mestu
Foto: Promo

PITAJU GRAĐANE KAKO DA POTROŠE PARE: U šabačkim selima građani glasaju šta će biti urađeno u njihovom mestu

Srbija -

Šabac je doneo jedinstvenu odluku u Srbiji – omogućio je svim građanima seoskih i prigradskih mesnih zajednica da glasaju o tome kako će biti potrošen novac iz budžeta mesne zajednice u kojoj žive. Novac o čijoj raspodeli će odlučivati, predstavlja porez na imovinu prikupljen u selu, koji Šabac vraća u selo, na račune mesnim zajednicama.

Ove jeseni u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama Šapca građani će izlaziti na glasanje, ali se ovog puta od njih ne očekuje da biraju političkog kandidata, nego da odluče kako će biti uložen novac kojim raspolaže njihova mesna zajednica.

foto: Promo

Pre glasanja, imaće priliku i da predlože projekte za koje smatraju da će život u njihovom mestu učiniti lepšim i bolji.

-Drago mi je da konačno neko pita i nas građane na šta će se trošiti novac naše mesne zajednice. Lepo je što će se čuti i naš glas, biće različitih mišljenja pa ćemo na glasanju videti čije će preovladati. Ja bih volela da se u selu sredi ambulanta, crkva, škola, priča Milena Vučkovski, meštanska šabačke mesne zajednice Jevremovac koja se prva upisala u spisak za glasanje što će joj omogućiti da odlučuje o novcu.

Da građani donose dobre odluke kada imaju slobodu u odlučivanju, uveren je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

-Ovo je jedinstven proces u Srbiji i mi želimo da čujemo šta je prava narodna volja. Pronašli smo instrument koji će omogućiti da građani kažu šta su njihove stvarne potrebe koje ćemo pretvoriti u svakodnevni život.Verujem da će ovaj mehanizam dovesti do toga da se građani uključe u javni život i procese odlučivanja, kaže gradonačelnik Šapca Zelenović.

foto: Promo

U narednih mesec dana svako domaćinstvo u šabačkim selima posetiće anketari koji će pitati građane da li žele da se upišu u spisak za glasanje koji će im omogućiti da odlučuju o projektima i objasniće im na koji način mogu da predlože projekat. Svu neophodnu pomoć za predlaganje projekata pružiće Gradska uprava Šapca tako da je dovoljno da građani imaju samo ideju koja ne košta više nego što ima novca u lokalnoj kasi.

A koliko svaka mesna zajednica ima novca, odnosno koliko je ukupno naplaćeno novca od poreza na imovinu o kojem će se glasati u septembru, transparentno je i građanima je poslato u obaveštenju.

Šabac je odluku o povraćaju novca od poreza na imovinu u mesne zajednice doneo 2015. godine. Od tada se prihod u gradskoj kasi od poreza na imovinu utrostručio. Sada, kad novcem ne raspolaže samo savet mesne zajednice nego građani glasaju o načinu trošenja svog poreza, u Šapcu očekuju još bolju naplatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track